Културното богатство на Велико Търново бе представено на 12-та Световна среща на българските медии

13:34, 19 май 16 / Култура 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Културно-историческото богатство и хилядолетната история на Велико Търново бяха представени в Прага, по време на Дванадесетата световна среща на българските медии. Отзвукът от форума бе, че старата столица е все по-разпознаваема сред сънародниците ни в странство и чужденците. 

Пред аудиторията кметът на града Даниел Панов обяви, че се създава нов аудио-визуален спектакъл с акцент върху величието на Второто българско царство, който ще бъде излъчван върху стените на крепостта Царевец. Музиката към шоуто вече е готова – симфонично-хоровото произведение „Асеневци” е дело на Николо Коцев. Премиерата на музикалната творба ще бъде на 23 май в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”, от 18,30 ч. Изпълнението ще бъде дело на Русенската филхармония.

Дейностите по възстановяването на крепостта Трапезица, които се извършват по проект на Министерството на културата бяха още една тема, на която бе наблегнато по време на форума. Даниел Панов говори и за новите проекти по ОП „Региони в растеж” на стойност от 43 милиона лева, както и за Старото военно училище, което ще бъде оформено като новия център на града с пешеходна зона, военен музей, библиотека и комплекс за изложения.

По време на Дванадесетата световна среща на българските медии стана ясно, че архитекти от Чехия ще обменят опит с колегите си от Велико Търново в края на юли, когато ще посетят града. Предстои подписването на меморандум за сътрудничество между Националното сдружение на общините в Република България и аналогичната организация в Чехия.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама