Качествата и действията определят лидерството, а не полът, според министри-жени

14:23, 19 май 16 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проблемът с недостатъчното равноправие продължава да съществува в някои райони в страната. Това се вижда в представителството в общинските съвети, където преобладават мъже, но е въпрос на време да се промени, коментира министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на втория ден от Глобалния форум на жените лидери.



„Трябва да насочим усилията си да подкрепим жената, която участва в управлението и на бизнес, и на политическо ниво“, каза тя. По нейните думи жената е свръхнатоварена в грижите за семейството и нейните отговорности са малко повече, затова трябва да се помисли да има равнопоставеност между двата пола.

Танева призова да се разиграва по-малко шоу в управлението, защото всички участници в него са ангажирани към обществото. А „повече шоу винаги означава повече проблеми“, допълни тя и се обърна към политиците да внасят повече яснота в изказванията си и да обясняват реалността такава, каквато е.



Според енергийният министър Теменужка Петкова присъствието на жена в енергетиката е допринесло за внасянето на ред в сектора. Когато Петкова е станала министър на енергетиката, е имало доза скептицизъм към нейната работа от страна на колегите й мъже. Но усилията, които правителството и целият й екип са положили за година и половина, откакто е на поста, са променили скептицизма, свързан с присъствието на жена в този „мъжки сектор“.

Тя се похвали ,че са направени няколко много важни реформи в българската енергетика, които преди това никой мъж не се е осмелил да предприеме. „Присъствието на жена в енергетиката се отрази в опита ми да „подредя къщата“ на българската енергетика, да има някакъв ред и мисля, че този ред дава резултати“, каза още Петкова и заяви, че лидерството не се определя от пола, нито от титлата пред името на човек, а от действията му.



Равенството е да няма бариери и пътят пред всеки талантлив човек в България да бъде разчистен за изява, отбеляза от своя страна вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Според нея жените имат нужда от повече помощ, за да изявят своите таланти.

„За да може да се изравни това неравенство, трябва да кажем, че задачата на обществото е да има повече жени в бизнеса, в политиката и в изкуството“, каза Кунева.



Въпросът е да имаш хъс, увереност в това, което правиш и подкрепа. Няма мъжка и дамска роля в лидерството. Така министърът на регионалното развитие и благоустройство коментира равенството между двата пола. Според нея деленето трябва да е не по пол, а по потенциал, желание за лидерство, успех и постигане на конкретна цел. Тя сподели наблюденията си, които показват, че мъжете са прагматични, но жените са като радар и търсят всички гледни точки, което довежда до добри резултати.



Председателят на БСП Корнелия Нинова, която също присъстваше на форума, заяви, че жените могат да бъдат успешни мениджъри и лидери на мнение. На жените трябва да им се създадат условия и да им се даде възможност за развитие и работа в полза на обществото, категорична е тя.



Заплащането на мъжете и жените в България също беше засегнато по време на форума. Бившият социален министър Ивайло Калфин коментира, че разликата в заплащането на работещите между двата пола е 13,6%, като при пенсионерите е 40%.



Най-големият проблем с равноправието според него е факторът „време“ и съчетанието между работа и т.нар. „неплатен труд“, който включва отглеждането на деца и домашните задължения. По думите му жените в България отделят 7 пъти повече от времето си извън работа за домашен труд и 3 пъти повече за отглеждане на деца, отколкото мъжете. „Мерките би трябвало да са насочени към съчетаването на кариерата с домашните задължения“, допълни Калфин.



На форума бяха засегнати темите за актуалните тенденции в овластяването на жените, равенството между половете и подпомагането за израстването на следващото поколение жени лидери.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама