ДПС и ДОСТ разделиха хората в Джебел

15:28, 19 май 16 / Политика 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безпрецедентни мерки за сигурност в кърджалийския град Джебел и скандали между привържениците на ДПС и новосъздадената партия ДОСТ. Така беше отбелязан 19 май - годишнината от трагичните събития от „Възродителния процес“.

Площадът беше бъде разделен от хората около новия председател на ДПС Мустафа Карадайъ и предшественика му, който също наскоро основа ДОСТ - Лютви Местан.

Сутринта в Джебел пристигна Карадайъ, а по-късно дойде и Лютви Местан, който бе освиркан от активистите на ДПС. Те обаче посрещнаха бурно хората на Движението за права и свободи.

Хиляди се обърнаха и с гръб към трибуната на площад „19 май“, когато започна приветственото слово на кмета Бахри Юмер, предаде Родопи 24. Юмер премина в лагера на Местан, въпреки че по-рано бе едно от лицата на ДПС.

Хиляди се обърнаха с гръб към трибуната на площад „19 май“, когато започна приветственото слово на Юмер. Агитките скандираха "Предател".

Цялото ръководство на ДПС, начело с председателя Мустафа Карадайъ, беше посрещнато от агитките пред чешмата-паметник на площад „19 май“. Лидерът уважи мевлида в джамията и се върна на площада. Пред чешмата трябваше да се проведе планувания митинг на ДПС, но хиляди активисти заляха площада. Ораторите са прекъсвани с викове „ДПС, ДПС“.

Турция е представена от кмета на Голяма Бурсенска община Реджеп Алтепе.

Полицейски кордон раздели симпатизантите на ДПС и ДОСТ. Около 5 000 души имаше на площада, като преобладаваха симпатизантите на ДПС

"В ДПС няма място за предатели", обяви на митинга на ДПС председателят Мустафа Карадайъ. Той бе аплодиран от хиляди членове и симпатизанти, които след официалното тържество на площад "19 май" се преместиха пред чешмата-паметник в другия му край. Бяха поднесени цветя, а в небето полетяха гълъби.Карадайъ поиска предсрочни парламентарни избори.

В началото на месеца от ДПС поискаха от кмета на Джебел да направят възпоменателен митинг. Той обаче им отказа. Административният съд отмени тази забрана, след което от ДПС решиха, че ще бъдат на площада заедно с хората, за да направят своя митинг.

С две последователни решения на административния съд в Кърджали митингът на ДПС в центъра на Джебел на площада е разрешен и не е отменен, категоричен е зам.-председателят на ДПС Хасан Азис.

„Честването на празника на общината не може да се политизира. Никой политик няма да се качва на сцената. От всяка партия да заповядат да честват, да дойдат да честват празника на общината", заяви кметът на Джебел Бахри Юмер.

Към момента от ДОСТ се дистанцират от поведението на кмета Бахри Юмер, въпреки че той е от ДОСТ.

19 май събира в Джебел хиляди. Датата се определя като начало на съпротивата срещу Възродителния процес. На този ден през 1989 година, на площада се провежда един от първите мирни митинги на местното население срещу Възродителния процес.

Датата е избрана за празник на Джебел.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама