Правна комисия в Шумен отказа да гледа точката за бурките

15:41, 19 май 16 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поради несъответствия със Закона за нормативните актове и Административно-процесуалния кодекс правна комисия към местния парламент в Шумен прие да не се разглежда докладната записка за забрана за носене на бурки. Това стана днес на редовно заседание на членовете на комисията.

Докладната записка бе внесена за разглеждане от съветника от ВМРО Деан Станчев.

Според него този тип облекло е неприемлив начин за пропаганда на радикални ислямистки идеи, които нямат нищо общо с традициите на ислямската общност в България.

В предложението на Станчев се предвиждаше забраната да бъде вписана в общинската Наредба №1, като за целта в нея се създаде нов член.

Според вносителят на предложението причините за въвеждането на забрана за носене на бурки са няколко. „Носенето на такова облекло пречи за идентификацията на лицето, което го носи. Това съществено завишава риска за пробиви в обществената сигурност, включително чрез терористични актове, в които се използват жени-камикадзе”, посочва в мотивите си Станчев.

Проф. Добрин Добрев подробно и задълбочени обясни на правистите типовете ислям и правилата, които те определят към облеклото на жената. Проф. Добрев предложи да се отложи гледането на точката и да се създаде експертна комисия , която да проучи въпроса и през септември да излезе със становище. Предложението му обаче не бе подложено на гласуване.

Съветничката Дилбер Мехмедали, призова да се изчака официално решение на Народното събрание. “В сватбения ден булките също са забулени. Да построим и площадка за извънземни, защото някой ден може да ни посетят”, пошегува се съветничката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама