Обмислят местен референдум за премахване на жп линия в Пловдив

15:46, 19 май 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Пловдив обмисля идеята за провеждане на местен референдум за съдбата на жп линията по булевард "Копривщица", съобщи Ангелина Топчиева, секретар на администрацията, цитирана от Радио Пловдив. Тя уточни, че в момента се обсъжда конкретната форма – референдум или друга форма на допитване до населението. Идеята възниква заради големите задръствания, които създава прелеза на булевард "Копривщица".

Общинският съветник от ГЕРБ Гошо Къчков, който е и началник на ЖП секция в Пловдив е категоричен, че е ясно точно какво ще решат пловдивчани. "На тях им пречи линията. Тя наистина създава проблеми на пловдивчани. Те ще искат да я махнат. Но тази линия за Национална компания "Железопътна инфраструктура" е важна", коментира Къчков. По нея преминават не само товарни превози, но и пътнически композиции по направленията Пловдив-Хисаря и Пловдив-Карлово. Има хора, които всеки ден пътуват за работа до Пловдив", коментира общинският съветник. Неудобството тези композиции да спират на гара Филипово" е голямо и от гледна точка на обслужването на локомотивите, които сега се прибират в Локомотивно депо – Пловдив.

Пловдив Topnovini.bg припомня, че през есен трябва да са готови планът за финансиране и идейният проект за реализацията на жп възел "Пловдив".

Мащабната разработка бе презентирана през август миналата година от кмета на Пловдив Иван Тотев в присъствието на Мария Чакърова - директор "Стратегическо развитие и инвестиционни проекти" в НКЖИ и Илия Илиев - управител на фирмата консултант по проекта.

В рамките на града ще бъдат премахнати съществуващите прелези включително и на бул. "Копривщица" и ще се изградят нови надлези и подлези. Сред тях е комуникационно-транспортният пробив, който свързва бул. "Васил Априлов" с ул. "Димитър Талев" под Централна гара. Подземното преминаване под гарата ще е с дължина 900 метра.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама