Депутатите започват нова процедура за избор на КЗК

16:08, 19 май 16 / Политика 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите започват нова процедура за избор на състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която беше одобрена със 102 гласа "за", без „против“ и 1 "въздържал се".

Предложенията за председател, заместник-председател и членове на комисията ще се правят от депутати или от парламентарни групи. Такива обаче могат да правят и неправителствени организации, но до народни представители. Предложенията се внасят в икономическата комисия чрез председателя на Народното събрание в 21-дневен срок, считано от днес. След този период ще се проведе публично изслушване на кандидатите.

Предложенията трябва да са придружени с мотиви, аргументиращи високите професионални и нравствени качества на съответния кандидат. Претендентите ще бъдат проверявани за принадлежност към Държавна сигурност и ще трябва да имат и завършено висше юридическо или икономическо образование.

По време на дебатите в пленарна зала депутатът от Реформаторския блок Петър Славов оттегли предложението си за нова процедура, защото тръгнала такава и от ГЕРБ. Според него най-важното било, че връщат на дневен ред тази тема. Той бе категоричен, че трябва да се изберат председател и членове в прозрачна и качествена процедура.

Народният представител от левицата Жельо Бойчев се обърна към шефа на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, като му заръча да се обади на Бойко Борисов, за да му препоръча да се обади на Радан Кънев и да се разберат за състава на КЗК, така че да не се повтори случилото се с предишната процедура. От своя страна Цветанов посъветва социалиста заедно с Кънев да създадат единен опозиционен блок.

Миналата седмица Народното събрание спря провалената процедура за избор КЗК и обяви, че започва нова. Първата спря, след като през март единственият кандидат за председател на комисията - Росен Желязков, се отказа, а преди това министър-председателят Бойко Борисов даде нареждане на ГЕРБ да не участва в процедурата заради обвиненията на Радан Кънев, че има задкулисни договорки. Именно заради този случай в новите правила е записано, че отказът на кандидат от участие в изслушването не спира процедурата, дори и да е единствен. Когато няма кандидат за някоя от длъжностите, тя също няма да бъде спирана, а ще започва нова само за съответната позиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама