Черна гора влиза в НАТО до една година

16:26, 19 май 16 / Свят 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази днес надеждата скоро пред централата на алианса в Брюксел да се развее 29-ото знаме. Той направи този коментар непосредствено след подписването на протокола за присъединяването на Черна гора към военнополитическия съюз, съобщава БТА.

В отговор на въпрос той добави, че не би било разумно от Брюксел да дава съвети на националните парламенти по повод предстоящата процедура по ратификацията на протокола от страните от НАТО. Столтенберг отбеляза, че последния път (при разширяването на алианса с Албания и Хърватия) процедурата е отнела година. По неговите думи това дава представа за продължителността на процедурата. Това е началото на пътя, необходимо е прилагането на реформи, включително в службите за сигурност, уточни Столтенберг.

Черногорският премиер Мило Джуканович посочи, че днешното събитие е крачка към бъдещото присъединяване на неговата страна към ЕС. Според него подписването на протокола е убедително потвърждение, че с обявяването на независимостта си преди 10 години Черна гора е взела правилното решение.

Очаквам държавите от НАТО без колебание да ратифицират протокола. С това работата ни не приключва, изправени сме пред необходимостта от реформи за установяване на върховенството на закона, за борба с организираната престъпност и корупцията, отбеляза премиерът. Възприемаме нова ценностна система, ще разпространяваме тези ценности на Западните Балкани, така ще допринесем за по-стабилна Европа. Очакваме това да послужи като насърчение за нашите партньори и особено за инвеститорите. Нашият регион изостава от европейската цивилизация, заяви Джуканович.

В отговор на въпрос той поясни, че черногорската конституция не изисква свикването на референдум по въпроса за присъединяването към НАТО, но парламентът може да реши да бъде извършено подобно допитване. Винаги съм заявявал, че не бих организирал референдум, ако не е необходим, мнозинството от черногорците разбраха полезността от това членство, посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама