Русенският исторически музей в Русе подреди изложби в Исперих и Силистра

16:35, 19 май 16 / Култура 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Историческия музей в Исперих е подредена изложбата на Регионалния исторически музей в Русе (РИМ-Русе) „Сексагинта Приста – разкопки и проучвания”, съобщиха от културната институция в дунавския град.

Тя съдържа тракийски и римски находки, намерени от археолозите, по време на извършените от тях разкопки. Показани са съдове, амфорни печати, фибули и прешлени за вретено от тракийското ямно поле на територията на Сексагинта Приста.

Експонирани са и фрагменти от съдове с цветни и бели рисунки, също и такива от имитации на купи с релеф II-I в. пр. Хр.

Изложбата съдържа съдове от римско време, фрагменти от мрамор и оброчни плочки от светилището на Тракийския конник и Аполон при Сексагинта Приста, изделия от глина и бронз, фибули, статуетки, стрели и предмети от кост.

В Етнографския музей в Силистра пък е подредена изложбата „Жените в обществото”. Тя включва 20 постера с фотоси и текстове, изображения на тоалети и накити от фонда на русенския музей.

13 уникални кукли представят различни умалени копия на автентични костюми от музейната колекция в Русе, свързани с модните тенденции в градското облекло.

Изложбата проследява проявите на Модерността и промените в живота на българските жени в последното столетие.

Включва рокля „шантеклер“, бални и вечерни рокли, всекидневни дрехи, униформа на прислужница, облекло в стила „Български модерн“, абитуриентски рокли. Идеята на изложбата е да илюстрира прехода от традиционна към модерна представа за жената и пълноценното ѝ участие в обществените процеси. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама