Съдът ще гледа отново делото за убийството на Емил Ботев в "Горубляне"

16:38, 19 май 16 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният касационен съд върна за ново разглеждане делото срещу англичанина Стивън Кристофър, съобщават от пресцентъра на съда. Кристофър беше осъден за убийство от Софийски градски съд, а решението беше потвъдено и на втора инстанция. 

Трагичният инцидент е от 10 юни 2014 г. в столичния кв. „Горубляне" на бул. „Самоковско шосе". Той предизвика вълна от протести, организирани от приятели и близки на Емил Ботев, които настояваха за справедлива присъда.

С решението си ВКС отменя изцяло потвърдената от Софийския апелативен съд (САС) присъда. Делото ще бъде разгледано от друг състав апелативни съдии и ще започне от етапа на допускане на доказателства. Мотивите на върховния съд са, че е спорно доказването на същинската част на делото и че след разпитите на основния свидетел са останали противоречия, свързани с поведението на пострадалия и на подсъдимия.

Според ВКС установените факти, както са възприети от съдилищата, съвсем очевидно са основани на спорни доказателства,  които не е било възможно да бъдат проверени.

Съдиите подчертават в мотивите си, че при новото разглеждане на делото съдът следва да извърши непосредствен разпит на свидетелите Софрониев, Скрински, Йотов, Филипов и Крачунов. Освен всичко останало, по делото са установени участници, които не са разпитвани в качеството на свидетели, но които имат пряко и непосредствено възприятие от случилото се.

"Това са обстоятелства, които са останали неизяснени, но са от значение за обективното установяване на фактите по делото и в действителност са попречили на всяка една от страните по делото да защити своята теза, била тя обвинителна или защитна”, категорични са съдиите от ВКС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама