Кунева: Матурата е честно проведена, въпреки купените отговори

17:03, 19 май 16 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Организацията на матурите по български език и литература вчера беше добра и предотврати масово преписване. Тази година може да се похвалим, че матурата бе проведена честно. Това обяви министър Меглена Кунева пред журналисти по повод медийни разкрития за продадени отговори. 

Кунева допълни, че няма изтичане на теста, нито на темата или автора за последния въпрос. Според нея е некоректно е да се каже, че матурата е изтекла. Снощи обаче стана ясно, че две медии са успели да си купят отговорите за 80 и 350 лв. Те са им били изпратени по телефона около 10-10.30 часа, един час след започването на изпита.

В отговор образователният министър каза, че за изтичане би могло да се говори, ако  изтегления автор е бил станал известен в ранните часове на деня. Тя посочи, че прокуратурата и икономическа полиция са се заели с медийните разкрития. Нейното обяснение е, че един добър ученик може да реши теста за 30 минути и за още толкова да напише темата от последния въпрос, а след това да изпрати отговорите.

Кунева е убедена, че мерките за сигурност са дали резултат. По думите й с раздаването на черни химикалки на зрелостниците, с прибирането на телефоните не само на ученици, но и на квесторите, е дадена много силна гаранция. Според министъра нейната задача е, когато си учил трябва да получиш добра оценка, а когато не си да не получиш същата добра оценка.

Според Кунева най-чистият начин е матурите да се правят на модули и министерството ще опита да го направи догодина, за да може учениците да са подготвени за този вариант. Приключваш модула, залепяш плика и го предаваш, обясни тя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама