Тримесечните винетки минаха в комисия въпреки възраженията на пътната агенция

17:03, 19 май 16 / Политика 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалната парламентарна комисия прие въвеждането на тримесечни винетни стикери за леки автомобили. Поправките в Закона за пътищата са внесени от депутати на Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Освен от двете политически формации измененията бяха подкрепени и от БСП и на първо четене минаха с 8 гласа „за“ и 6 „въздържал се“.

Допълненията в закона се внася за втори път в парламента, след като веднъж бе отхвърлено от мнозинството с мотива, че не са направени социологически проучвания, с които да бъде направена преценка за тяхната необходимост.

Вносителите настояват за въвеждането на 3-месечна винетка, като според мотивите им тя ще облекчи голяма част от шофьорите, които не използват автомобилите си през есенно-зимния сезон. Реформаторите и патриотите са записали още и създаване на еднодневни винетни стикери за леките автомобили. Те са предназначени са пътуващите транзит през страната ни по празници и през летния сезон. В поправките е записано още, че се променя и досегашният модел за валидност на годишните стикери, които вече няма да важат само до 31 януари. Идеята е крайният срок да настъпва година след закупуването им. Например, ако водачите си вземат винетка на 1 април 2016, тя ще важи до 1 април 2017 г.

Шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров се усъмни в достоверността на проведените социологически изследвания, които бяха приставени от депутата Димитър Байрактаров (ПФ). Последният обяви, че при няколко допитвания, едно от които до е обхванало над 3000 души в интернет, над 90% от анкетираните са одобрили идеята за 3-месечните винетки.

„През 40-те години в едно запитване до гражданите на щата Калифорния в САЩ хората са били питани дали искат Луната да се върти около Земята или обратното. Хората са казали, че искат Земята да се върти около Луната“, иронизира Лазаров и допълни, че не може да се каже със сигурност, че изследването на народните представители е достоверно. Според шефа на АПИ в него е възможно да са гласували деца или граждани, които нямат шофьорски книжки.

Инж. Лазар Лазаров е на мнение, че е по-разумно да се изчака до началото на следващата година, когато ще бъде въведена електронната система за таксуване. Тя ще реши въпроса с валидността и ще бъде по-лесно да се въведат и други видове винетки. По думите му в момента всеки стикер е с различен цвят, който определя неговия срок на валидност. Ако бъдат създадени еднодневни винетки, ще бъде затруднена работата на служителите в „Пътна полиция“, които вече са научили цветовете на вече съществуващите.

Димитър Байрактаров се почувства засегнат от сравнението с социологическото допитване от 40-те години. Той отговори на инж. Лазаров, че не е космонавт, а е признат икономист. Според патриотът от направена проверка ясно се виждало, че пътната агенция не е провела нито едно икономическо изследване за ползите от въвеждането на 3-месечните винетни стикери.

Очаква се следващата седмица законопроектът да влезе в пленарна зала на първо четене, където ще бъде решена съдбата на новите винетки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама