ХГ „Димитър Добрович” стартира програмата си за Европейската нощ на музеите

17:04, 19 май 16 / Култура 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Художествената галерия „Димитър Добрович”  отваря врати за сливналии и гостите на града в Европейската нощ на музеите и галериите - 2016 за посещение на постоянните експозиции и временните изложби в трите изложбени зали – "Сирак Скитник", къща "Миркович" и къща "Добрович".На 21 май, заради променливото време, няма да има сцена на открито пред галериите, проявите са концентрирани вътре в залите, уточняват от галерията.

Програмата започва от днес и включва:

 На 19 май от 17.30 часа, в къща „Миркович“, ще бъде открита юбилейна изложба посветена на големия български график Веселин Стайков, по повод 110 години от рождението на художника.

На 20 май в галерия "Димитър Добрович" /Узуновата къща на Ларгото/ ще бъде открита изложба на ученици от Художествената гимназия. За 17-ти пореден път ще се връчи наградата на името на известния художник Добри Добрев. Организатори са семейство Добреви и Националната художествена гимназия „Димитър Добрович”.

В къщата са експонирани и изложбите с илюстрации на Петър Станимиров, Костадин Костадинов, открити по време на Фестивала на детската книга.В зала "Сирак Скитник" ще се състои детска работилница, по време на която, по забавен начин, децата ще опознават картини от колекцията на галерията. Предвидено е мултимедийно представяне на художника Румен Скорчев, чиято изложба се намира на втория етаж. Ще има изготвени информационни табла за дейността и историята на галерията.

Експозиции и изложби:

 Зала "Сирак Скитник" - експозиция "Съвременно българско изкуство" и изложба на "Румен Скорчев - Изгреви и залези". Отворена за посещения е и част от експозицията "Християнско изкуство".

 Къща "Миркович" - Експозиция "Старият Сливен" с картини на Добри Добрев и изложба "Сливен през погледа на художника". Юбилейна изложба, посветена на големия български график Веселин Стайков.

Къща "Добрович" – изложба на ученици от Художествената гимназия. Изложба – илюстрации на Петър Станимиров и Костадин Костадинов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама