Само трима депутати гласуваха "за" легализирането на канабис за медицински цели

17:16, 19 май 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите не приеха предложението на независимия депутат Велизар Енчев за легализирането на канабиса за медицински цели. Само той и двама от ГЕРБ се оказаха по-либерални и гласуваха „за“ текста – Румен Иванов и Станислав Иванов. 70 пък бяха „против”, а 22 се въздържаха. Това стана по време на второто гласуване на промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Текстът, който Енчев искаше да прокара, целеше да позволи използването на спрейове и масло, съдържащи канабис за медицински цели, но не за лечение, а за облекчаване на болката при определени заболявания.

Енчев се обоснова с научно изследване, според което марихуаната намалявала болката при множествена склероза, СПИН, парализа, раковоболни, както и позитивен ефект при химиотерапия. Намалявала се мускулната скованост.

Патриотът Димитър Байрактаров също взе думата от трибуната и заяви, че в България имало невероятни лекари и специалисти. Той се похвали, чее изчел хиляди страници и изследвания по темата и нямало категорични медицински проучвания, които да доказват, че марихуаната лекува, както и че облекчава симптоми. Байрактаров не пропусна да изреди и някои цифри, като посочи, че в щатите Аляска и Орегон марихуаната е легализирана, но преди това да стане, приходите от продажбата на коноп възлизали на 40 млн. долара. Към март 2016 г., след легализацията й, те скочили на 3.4 млрд. долара.

По думите му цената на една доза марихуана в САЩ, когато не била легализирана, била около 120 долара, а в момента е 3 долара. Той намеси и гинко билобата, като уточни, че се внушавало на хората, че подобрявала оросяването.

„Лечебният ефект обаче се постига само от екстракт от мъжките листа на дървото гинко билоба. В едно дърво мъжките листа са само няколко. Без да знаят това, жители на Бургас опоскаха почти всички дървета от този вид в Морската градина“, коментира той и посочи, че именно затова се заел да обясни на хората къде се крие лечебният ефект на листата от гинко билоба и така да спаси дръвчетата, за да има зеленина в Градската градина в Бургас.

Георги Кючуков от АБВ пък подчерта, че пътят към ада е осеян с добри намерения.

Енчев му отговори обаче, че явно 13 европейски държави, 12 американски щата и Израел са поели по този път, но в крайна сметка употребата на марихуана под каквато и да било форма у нас си останала забранена. „Ако това е пътят към ада, защо да не вървим по него, след като и Германия също върви по него“, запита независимият депутат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама