Бинали Йълдъръм поема новото турско правителство

17:23, 19 май 16 / Свят 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След като говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик обяви днес официално на церемония името на Бинали Йълдъръм като единствен кандидат за нов лидер на ПСР, който ще бъде избран на извънредния партиен конгрес на 22 май, вниманието се насочи към него, още повече, че според турското законодателство лидерът на управляващата партия става и министър-председател на Турция, съобщава БТА.

След първия (вече покоен) ислямистки премиер Неджметтин Ербакан, Бинали Йълдъръм ще бъде вторият такъв с инженерно образование, със специалност морска администрация. Възпитаник е на истанбулския технически университет. От тази гледна точка той спада към "техническите премиери", каквито преди идването на власт на ислямистите бяха Тургут Йозал и Сюлейман Демирел.

В периода 1994-2000 г. Бинали Йълдъръм бе генерален директор на морското корабоплаване към истанбулската голяма община, откъдето се счита, че започват близките му връзки с Ердоган, който по него време бе кмет на Истанбул.

На последните местни избори лично Ердоган го номинира за областен управител на Измир, надявайки се, че чрез него ще успее да отвоюва Измир от опозиционната Народнорепубликанска партия. Бинали Йълдъръм не успя, но въпреки това измирлийци се отнасят със симпатия към него заради реализирането на транспортните проекти.

В първото си изявление след обявяването на кандитатурата му Бинали Йълдъръм акцентира на борбата срещу тероризма, заявявайки: "Ще изкореним злото, наречено тероризъм".

Бъдещият министър-председател подчерта и неделимата връзка с президента Ердоган, заявявайки: "ще работим в пълна хармония и заедно с основателя и лидер на нашата партия за реализирането на големите цели на Турция".

Бинали Йълдъръм направи първото си посещение извън Истанбул в населената компактно с кюрди област Диарбекир. Той посети диарбекирското село Танъшък, където преди няколко дни в експлозия на бомба бяха убити 16 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама