Концесията на летище "София" ще помогне за оздравяването на БДЖ, каза Горанов

17:47, 19 май 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Концесията на летище „София“ е правилното решение, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

По неговите думи концесията ще привлече огромни постъпления, които ще подпомогнат оздравяването на БДЖ. Консеционерът ще изгради и модерно съоръжение, което ще отчита високите приходи, които досега летището не е отчитало, допълни той. Това не е единственият начин за оздравяването на БДЖ, но е добра стратегия, каза още Горанов.

Финансовият министър коментира и напрежението около пенсионните фондове. Той увери, че ще търси диалог с дружествата и синдикатите, като изтече срокът за обществено обсъждане. Засега няма да се внася предложението за промени в Кодекса за социално осигуряване за разглеждане в Министерския съвет, стана ясно от думите му. За него решаването на проблема с пенсионните фондове не трябва да бъде отлагано, за да не се стигне до ситуация, в която да има пенсионирани хора и да не е ясно как ще получават пенсията си по втория стълб.

Пенсионните фондове да създават общ пул от отделните партиди по задължителното допълнително пенсионно осигуряване, като изплащат пенсиите по втория стълб доживот за сметка на правото на наследяване, предвижда законопроектът.

Относно предложените от финансовото министерство промени в Закона за ДДС за допълнителни обезпечения от търговците на горива, Горанов каза, че по този начин допълнително ще бъде изсветлен бизнесът, като гарантира избягването на плащане на ДДС.

„Законът не касае всички търговци на горива. Изискванията за гарантиране не се прилагат към собствениците на данъчни складове и към тези, които са изпълнили изискванията на Чл. 186 от Закона за ДДС и са изградили системи за предаване на информация към НАП“, обясни Горанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама