Готов е новият проект за първите 10 км от "Хемус"

17:48, 19 май 16 / Политика 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият участък от магистрала "Хемус" вече е препроектиран с по-ниска скорост – 120 км/ч. Той е с дължина около 10 км и е разположен от Ябланица до пътен възел Боаза. Тръжната документация се подготвя по новия Закон за обществените поръчки, като единствено се изчаква решението на Върховния апелативен съд, който разглежда обжалването на спрените преди няколко месеца процедури.

Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия.

Тя обяви още, че с решение на Министерски съвет строителството на първите десет километра от магистралата ще бъде финансирано със средства от държавния бюджет. Това било възможно благодарение на увеличените приходи, като изграждането на новото трасе ще отнеме няколко години.

За останалите отсечки от автомагистралата щяло да се наложи ново цялостно препроектиране за намаляване на проектната скорост до 120 км/ч., като скоростта за шофиране ще е до 140 км/ч. Налагала се и промяна на първоначалния проект, в който е било заложено изграждането на няколко сложни и скъпи тунели.

Чрез нова обществена поръчка ще се търсят идеи за нов маршрут, който не изисква прокопаването на съоръженията. Тя трябва да е готова до края на месец май или началото на юни, за да може да се започне и с процедура за промяна в парцеларните планове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама