Явно задкулисие при разпределянето на комисиите в съдийската колегия на ВСС

20:46, 19 май 16 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Задкулисните договорки и двойният аршин в съдийската колегия днес лъснаха за пореден път. Този път при определянето на броя на комисиите, състава и числеността им. Мнозинството в съвета дори не направи опит да се прикрие, че предварително е разпределило местата в комисиите на колегията, съобщава "Правен свят". А Светла Петкова се държеше като диригент на оркестър за това кой къде ще бъде, колко членни да са комисиите, кой са "безспорните" в състава им.

Картината беше толкова грозна, че предизвика бойкот от страна на Юлия Ковачева и Камен Иванов, които публично заявиха, че няма да участват в гласуването.

Всичко започна с определянето на броя на комисиите към съдийската колегия. Освен двете задължителни по закон – Комисията за атестиране и конкурси (КАК) и Етична, мнозинството реши да има още три – "Дисциплинарна дейност", "Съдебна карта, натовареност и статистика" и "Съдебна администрация".

Първият спор бе за числеността на всяка една от тях. Юлия Ковачева предложи двете задължителни да са от по шест човека, за да могат да участват всички членове на колегията. А останалите с трима или четирима членове.

Галя Георгиева обаче предложи да са от по петима души, защото при четна бройка нямало да може да се взимат решения.

Председателят на ВКС Лозан Панов и Камен Иванов ѝ напомниха, че решенията се вземат от колегията, комисиите внасят само предложения, а когато гласовете са изравнени, тогава се внасят и двете становища. Иванов напомни, че от две години комисията по конфликт на интереси и връзки с ИВСС работи с четирима души и когато неотдавна имаше предложение за запълване на състава ѝ с още един човек, мнозинството отказало. (Само преди седмица Пленумът на ВСС формира две комисии, които се състоят от по шестима души.) А Юлия Ковачева каза, че ако останалите считат за нормално едни да участват в няколко комисии, а в други - не, значи дебатът е безсмислен.

И така, при всяко гласуване на броя на членовете на комисиите гласовете бяха разпределени по следния начин – 8 "за", четирима "против" – Лозан Панов, Галина Карагьозова, Юлия Ковачева и Камен Иванов. В един момент Иванов каза, че явно неговият глас няма значение и той започна да гласува "за".

Спор имаше и за това дали трябва днес да се запълнят съставите на КАК и на Етичната комисия. Светла Петкова предложи този въпрос да бъде отложен до изтичане на срока в преходните разпоредби на ЗСВ (според тях има три месеца от влизане в сила на закона за тяхното формиране).

Петкова поиска да се направи анализ и на дейността по атестиране и конкурси, защото вече нямало да има толкова много конкурси и атестации.

Галина Карагьозова обясни, че много просто и лесно може да бъде определен обемът на работа и в никакъв случай не се очаква някаква драстична промяна. По отношение на идеята дисциплинарната комисия да е петчленна, тя напомни, че в момента съставът ѝ е от 7 души с прокурорите и е несериозно само за съдиите да е толкова многобройна.

Въпреки възраженията на малцинството, тази идея бе приета. Естествено с 8 на 4 гласа.

Когато се стигна до определяне на поименния състав на комисиите, споровете се изостриха.

Светла Петкова предложи досегашните членове на комисиите да си запазят местата си, само освободените от прокурорите да се запълнят.

Юлия Ковачева обаче поиска определянето на състава да се отложи, защото на заседанието не присъстват Калин Калпакчиев и Соня Найденова. Не е редно да бъдат разпределяни, без да се иска тяхното съгласие, каза Ковачева.

Мнозинството обаче възрази. От името му Светла Петкова заяви, че Калпакчиев е председател на комисията "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" (което не е така, защото тепърва предстоеше да се определи нейният състав). Петкова каза още, че той бил ръководител на проект. "Не берете грижа за г-н Калпакчиев. Той работи в тази комисия, председател е на тази комисия. Г-жа Найденова също е там. Ще ѝ се предложи да участва и в друга. Тя изяви желание да участва във всяка една дейност", обобщи ситуацията Петкова.

След като изрази несъгласие да се разпределят колеги в тяхно отсъствие, Юлия Ковачева каза, че няма да участва в гласуването.

Галина Карагьозова напомни, че във вторник на заседанието на съдийската колегия, един от аргументите за отлагането на тази точка бе отсъствието на председателя на Върховния административен съд Георги Колев, на когото също трябва да се даде възможност да внесе предложения за членове на комисията. Галя Георгиева обаче възрази – причината не била тази, а умората, защото в края на заседанието вече се чувствали неработоспособни.

Камен Иванов напомни на колегите си, че в правилника на ВСС е предвидено в средата на мандата да има ротация по комисиите. Но това не се е случило. "Сега двама от изборните членове ще бъдат изключени от участие в двете задължителни комисии. Ще ги попълваме без тях. Членството в комисиите не е по право. Смисълът на ротацията бе те да не се капсулират", обясни Иванов и заяви, че и той няма да участва в гласуването.

Така започна определянето на поименния състав на комисиите. Местата си запазиха Даниела Костова, Галя Георгиева, Мария Кузманова и Димитър Узунов. Галина Карагьозова, която също е член на общата етична комисия, си направи отвод и каза, че не желае да участва повече в нея. "Тук не е наследство. Не искам да работа в етичната комисия. Приемете го или като отвод, или като отказ от наследство", каза тя. На нейно място избраха Юлия Ковачева, която междувременно бе напуснала залата.

Направи впечатление обаче нещо друго. За членове на етичната комисия бяха предложени още Соня Найденова и Калин Калпакчиев. При гласуването за Найденова, Светла Петкова изръси: "Да гласуваме за безспорните."

Репликата ядоса Галина Карагьозова, която ѝ направи забележка: "Г-жо Петкова, поне не се издавайте. Откъде знаете, че са безспорни."

Но нито възраженията имаха някакво значение за мнозинството, нито аргументите по същество. Въпросите за това кой в коя комисия да участва явно бяха решени предварително на друго място, не и днес в залата на съвета.

И така, безспорните в "Дисцплинарна дейност" са Галя Георгиева, самата Светла Петкова, Милка Итова, Юлия Ковачева и допълнението Мария Кузманова.

В "Съдебна администрация" остават Каролина Неделчева и Галя Георгиева, а новите са Димитър Узунов, Соня Найденова и Галина Карагьозова.

В комисия "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" като членове местата си запазват Калин Калакчиев, Галина Карагьозова, Камен Иванов, Мария Кузманова и Соня Найденова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама