По-добра грижа за децата с увреждания в областта отчитат от Фондация Лумос

20:50, 19 май 16 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 26 на сто от децата и младежите, живеещи в т. нар. резидентни услуги в Добричка област, вече са придобили определено ниво на самостоятелност, съобщиха на пресконференция от фондацията "Лумос" за резултатите от проучване. Данните са от проведена оценка на децата с увреждания, настанени в новите услуги от резидентен тип по проект „Детство за всички”. Експертите на фондацията посочиха, че в действалите доскоро специализирани институции в региона този показател е бил 12 на сто. Положителни промени има и при процеса на хранене. Отчита се, че вее няма деца и младежи, които да се хранят в леглата си. Те се хранят седнали и сред другите деца.

В момента общият брой на децата и младежите, живеещи в резидентни услуги в област Добрич, е 50. Те са на възраст между 5 и 32 години. От тях 17 са деца до 18-годишна възраст. В центровете за настаняване от семеен тип в Добрич живеят 25 младежи от 18 до 32 година, а в Защитеното жилище в Крушари - 8 младежи. Анализът от проведената оценка показва, че животът на децата след настаняването им в Център от семеен тип или Защитено жилище, значително се е подобрил. Новите услуги дават възможност на младежите да бъдат себе си, да развиват потенциала си, да бъдат част от общност, обобщи Нела Вампорова - ръководител "Връзки с обществеността" на Фондация "Лумос".

Лумос има създадена детска група, в която членува и 16-годишният Велико Великов от Варна. Момчето е носител на два златни медала по конен спорт от Спешъл Олимпикс  2015 г. Мечтае да стане професионален жокей и да помага на други деца със затруднения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама