Астро парти под звездите в Шумен

21:14, 19 май 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първите нощни наблюдения с телескопите на Шуменската астрономическа обсерватория на Шуменското плато се провеждат тази вечер.

Това е официалното пускане „в експлоатация“ на телескопите на обсерваторията до Посетителския център на паметника „Създатели на българската държава“.

Тържествената програма започна с виртуозно изпълнение на студентката Петя Банева, която изпя космическата песен „Излел е Дельо хайдутин”.



Оперният певец, който е и астроном-фотограф, Емил Иванов изпя любими откъси от арии.

Бе представена и изложба, посветена на науката, в която имаше 30 произведения на млади таланти от ОДЗ "Светулка", СОУ "Сава Доброплодни" и СОУ 'Йоан Екзарх".



Във фокуса на телескопите първо попадна луната. Оптическите машини бяха направлявани от компютър, а образът от тях – предаван на екран в обсерваторията.



Астро партито е част от дните „Науката посреща своите бъдещи откриватели“, които са доминирани от космическата тематика.

Днес сутринта бе проведена Ученическа научна сесия с презентации на научни разработки на ученици в областта на природните науки.

Утре от 9 часа започва Четвъртата национална студентска научна сесия "От атома до Космоса" за научни разработки на студенти и докторанти в областта на природните и техническите науки.

Шуменската астрономическа обсерватория е третата по големина в България след Националната на Рожен и тази в Белоградчик, където имат 60 см. телескоп.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама