Бъчварова: Нешка Робева заслужава орден за заслугите ѝ в спорта, а не в културата

07:07, 20 май 16 / Политика 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Казах на заседанието на Министерски съвет, че Нешка Робева трябва да получи отличие за заслуги към спорта, а не за принос към българската култура. Това, с което тя ще остане в историята е направеното от нея за успехите на художествената ни гимнастика, които ни прославиха по света. Друго мнение по този въпрос няма.

Това написа в профила си във „Фейсбук“ вицепремиерът по коалиционната политика и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Повод за обръщението ѝ е стенограма от заседание на правителството, в което става ясно, че Министерски съвет е обсъждал да предложи на президента да удостои с орден "Стара планина" - първа степен, треньорката по художествена гимнастика Нешка Робева.

На идеята се противопоставя Бъчварова с аргумента, че приносът на Робева в спорта е безспорен, но този в културата "не може да бъде съпоставян с този на действително утвърдени творци".

След проведеното гласуване седем министри са гласува „за“ предложението, а шест – „против“. Вчера треньорка по художествена гимнастика обяви, че отказва да приеме отличието и благодари на премиера Борисов.  

„Някоя си социоложка“ си позволила да изрази мнение по предложение за най-високата държавна награда. Не мога да си отговоря защо е позорно социолог да има мнение и оценка, но е в реда на нещата спортист да хули и обижда социолог и министри“, пише още Бъчварова в своя пост.

Според вицепремиера българската култура е най-ценното достижение на нацията ни и трябва да я пазим както от политиката, така и от всеки, който иска да си я закачи като орден на ревера.

„Да обявиш виден спортист за национална фигура на българската култура е като да обявиш Теди Москов, Васко Василев, Соня Йончева, Мариус Куркински за най-заслужилите спортисти на страната ни. Ако те го поискат, ще реагирам по същия начин“, убедена е Бъчварова.

Тя посочва още, че не знам защо никой не е предложил орден за Нешка Робева за безспорните ѝ заслуги към българския спорт. „Тя вероятно знае много добре. Не знам и кои са хората от Инициативния комитет за награждаването ѝ за принос към българската култура. Поне за сега нито един от тях не се е обозначил“, убеден е вътрешният министър.

„Искам да заявя ясно, че ако критерият за духовност и човешка висота е да познаваш Ванга и говориш от нейно име дори и след смъртта й, или да си бил на сцената редом до Николай Бареков за да облъчваш дошлите да гледат танц с най-пошлата политика в последните години, аз нямам нищо общо с такава духовност. По този критерий предпочитам да съм бездуховна“, заявява Румяна Бъчварова.

Тя категорично не приемала точно тази духовност да е единственият еталон за всички и всичко. Когато някой, който не е получил това, което е искал, сипел обидни квалификации за хората с мнение, различно от неговата самооценка. Това не било признак нито на духовност, нито за достойнство. „Да обявиш, че си отказал орден, който още не ти е даден – също“, посочва вицепремиерът и допълва, че най-високото държавно отличие се присъжда с указ на президента. Преди неговото подписване може да се откаже само предложението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама