Фоторепортер се гмурка за открит урок по морска медицина

07:20, 20 май 16 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фоторепортерът Орлин Цанев, който е и водолаз, ще се гмурне във водите на Черно море днес в рамките на учебно-практически семинар по морска медицина и морска патофизиология за чуждестранни и български студенти на Медицинския университет във Варна. По време на открития урок екип на университетската Катедра по физиология ще запознае студентите с основните изисквания при извършване на водолазни дейности. Ще бъдат измерени основни физиологични показатели на дишане и сърдечносъдова дейност преди и след спускане и ще бъдат демонстрирани основни елементи по спасяване на водолаз, изпаднал в аварийна ситуация.

Демонстрацията е част от двудневния фестивал „Климат, море и здраве“, организиран от варненския Медицински университет. Днешният акцент в него е национална кръгла маса „Проблемите на практиката в подкрепа на обучението по морска медицина“. Тя започва в 14 ч. в зала 208 на университета. Основните теми са „Превенция на бедствия  и тероризъм на море“, „Здраве и безопасност при работа на море“, „Климат и здраве“ и „Епидемиология на заразните болести“, а сред гостуващите участници са представители на Българския червен кръст, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, БАН, Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция по безопасност на храните и др.

Денят ще завърши с кулинарна вечер под наслов „Морските дарове – дар за здравето“. На нея студенти по медицина ще презентират приготвени от тях ястия, представящи спецификите на морската кухня по света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама