Експерт призова за ограничени сексуални контакти в борбата срещу „Зика“

08:20, 20 май 16 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За момента възможността за идването на "Зика" у нас е по-скоро теоретична, коментира по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той препоръча, ако има хора, които са пътували в Южна Америка, в рамките на 3 седмици да избягват полови контакти. "По-важното е да има контрол на популацията на комарите. Трябва да се пръска срещу тях. Когато общините ни потърсят, винаги даваме съвети", обясни Кунчев и допълни, че в момента има опасност от увеличаването на популацията на кмарите, тъй катоо имало много дъждове. 

"За хората, които пътуват в този регион като Бразилия, съществуват риск. До момента има два вносни случая на вируса в Европа - жена в Испания и мъж Германия", посочи главният държавен инспектор. Той уточни още, че вирусът освен с ухапване от комар, се предава и по полов път, но в много малък процент.

Кунчев допълни, че в София има вирус, от който хората могат да усетят за кратко време в рамките на 1-2 дни болки в гърлото и температура, но отшумявал бързо и рядко се стигало до медицинска помощ

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама