Прокуратурата: Длъжностно лице не е участвало в разпространението на отговорите от матурата

08:40, 20 май 16 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разпространените отговори от матурата по български език и литература са верни. Това съобщи по Нова телевизия говорителят на главната прокуратура Румяна Арнаудова. 

"Разследването не е установило участието на длъжностно лице. Разпитани са 15 души в Пловдив и са извършени 5 претърсвания на адреси. Не сме установили кой е решил теста. Не сме установили дали става дума за зрелостник, който да изпрати отговорите. Цели се да разберем кой и какво престъпление е извършил", обясни Арнаутова и уточни, че ако е ученик, няма как да бъдат наказани всички по веригата. 

По думите й е възможно да се е случило точно така и да няма теч на информация от просветното министерство. В този случай престъпление от общ характер нямало как да има. 

Разследване на Нова телевизия установи търговия с матурата, въпреки драконовските мерки за сигурност. Близо 50 000 ученици се явиха на матурата. Екип от трима репортери под прикритие успя да купи верните отговори и то в реално време. Платиха за три матури и получиха отговорите на три различни телефонни номера. Получиха и бонус – диктуване по телефона. Цената за услугата е 350 лева за изпращане на отговори на трима души и диктуване на единия по мобилен телефон. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама