Показват съкровището от Над сент Миклош в шуменския музей

09:13, 20 май 16 / Култура 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поредната значима сбирка, свързана с миналото на България ще бъде представена от днес, 20 май, в зала „Съкровищница” на Регионалния исторически музей в Шумен.

През лятото на 1799 г. в банатското село Над сент Миклош (тогава в територията на Австро-Унгария, а днес – в Румъния) случайно е открито съкровище – заровено на неголяма дълбочина в обикновена яма. Състои се от 23 съда с различно предназначение и общо тегло 9.924 кг. Те се отличават с великолепна украса, разнообразие на формите и специфични сцени. Разделени са на следните групи – дванадесет чаши и купи, седем кани и четири съда без украса, един от които рог. Съкровището има сборен характер и неговата датировка се движи в хронологическата рамка от VII до IX в. Различни учени му приписват византийски или аварски произход. Технологичните и стилови белези на съкровището – реалистично или схематично представяне на украсата, предполага, че това са различни сервизи, изработени в различни ателиета.

Върху някои съдове с гръцки букви са врязани надписи на негръцки език, най-вероятно тюркски. За тяхното разчитане са предложени различни мнения. На една от купите надписът започва с „Боила зопана...“ – титулатура, използвана в Българското ханство. Обвързването на съкровището с държавността и териториалното разширение на България на запад през първата половина на IX в. прави Никола Мавродинов през 1943 г.

Днес автентичните находки се съхраняват във Виенския музей на история на изкуството и са анотирани като български. Като специален жест от този музей подаряват на страната ни единственото точно копие на съкровището от Над сент Миклош. То гостува в Регионален исторически музей – Шумен със съдействието на Национален исторически музей – София и Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките и е част от богатата програма за предстоящото издание на Европейската нощ на музеите, която отбелязваме на 21 май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама