Над 70 хил. души работят в индустриалното производство в Пловдивско

10:05, 20 май 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 70 000 души са заети в индустриалното производство в Пловдивския регион. През последните години силно развитие получиха IT и аутсорсинг компаниите, където работят над 5000 специалисти. Това бе отчетено на Общото събрание на "Конфиндустрия България" - сдружение на италианското предприемачество в България, на което официален гост бе и кметът на Пловдив Иван Тотев. На срещата присъства и Н.Пр. Марко Контичели - посланик на Република Италия.

Сдружението има за цел подпомагане на икономическото сътрудничество между България и Италия, представяне на възможностите пред италианските фирми в страната и подкрепа на дейността на фирмите членове.

"Годините, през които съществува Конфиндустрия България, са изключително успешни, включително и за региона на Пловдив ", заяви Тотев на форума. Той уточни, че всяка година Пловдивският регион привлича най-много чуждестранни преки инвестиции в индустрията, благодарение на което генерира малко над 6 милиарда евро от брутния вътрешен продукт на страната.

"Регионът стана толкова видим, че почти всяка седмица има заявен интерес или се реализира посещение от бизнес делегация", отбеляза Иван Тотев. Той запозна присъстващите с проекта по въвеждането на дуалното обучение, който се реализира съвместно с Швейцарското правителство. Кметът изрази надежда, че най-вероятно Пловдив ще бъде първият град в страната, който ще има реално действаща система на дуалното образование.

Председателят на Конфиндустрия България Пиетро Луиджи Гиа изказа подкрепата на организацията в една от най-важните фази от живота на града ни, а именно 2019-а година, когато, заедно с италианския град Матера, Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.

Посланикът на Италия Н.Пр. Марко Контичели заяви, че в Пловдив има силно присъствие на италиански фирми и граждани, а перспективата, че градът ще бъде Европейска столица на културата още повече увеличава интереса към града под тепетата. Според него икономиката на България се радва на прогрес, за което свидетелства рекордният брой италиански фирми, които членуват в сдружението. Посланикът отчете, че обменът между двете страни продължава, като Италия е вторият по големина партньор на България след Германия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама