Злополучното в Изборния кодекс било, че съвпада с предстоящите избори

10:28, 20 май 16 / Политика 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Злополучното в този Изборен кодекс е, че той съвпадна с предстоящите президентски избори. Това каза председателят на Комисията по правни въпроси в парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов в сутрешния блок на БНТ. По неговите думи това е предизивкало свръхголямо напрежение за проблеми, каквито не съществуват.

Само преди два дни народните представители отхвърлиха ветото, наложено от президента Росен Плевнелиев, върху промените в Изборния кодекс, с които се ограничава правото на гласуване на българите в чужбина. Правната комисия пък го подкрепи.

Според Кирилов ветото е произвело много силен ефект, като е върнало депутатите на масата на преговорите. Той допълни, че ГЕРБ винаги изпълнява изборното законодателство и винаги участва максимално прецизно от тактическа страна в изборните кампании.

Не става въпрос за противоконституционалност, а за избор, който всяка държава прави за това как да организира гласуването в чужбина и дали въобще ще допуска такова, коментира Кирилов.

Броят на заявленията за откриване на изборна секция в чужбина се намалява от 100 на 60, като във всяка държава могат да се открият до 35 секции, подчерта важната промяна той. Депутатът е категоричен, че гражданите в САЩ, Канада, Англия и Испания няма да бъдат ограничени. Кирилов обясни, че разкриването на максималните 35 секции е съобразено с държавите, в които има най-голяма активност на българи.

От математическа гледна точка в Турция има ограничения, съгласи се той. При последните избори в южната ни съседка е имало 139 секции, а подобен случай е нямало в друга държава. По неговите думи ГЕРБ подкрепя намаляването на секциите, за да има равенство и единен обективен критерий.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама