Златко Баретата влиза в затвора за 6,5 г. Окончателно

11:16, 20 май 16 25 675 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Делото срещу Златомир Иванов-Баретата за ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотици приключи с присъда от 6 години и половина затвор за Иванов, съобщава Правен свят. Това е решил Върховният касационен съд (ВКС), който е оставил в сила решението на апелативните съдии от 2014 г. Тогава Софийският апелативен съд (САС) намали наказанието на Баретата, който на първа инстанция получи 8 години затвор.

Мотивите на апелативните съдии за по-ниското наказание бяха, че делото се е проточило не по вина на подсъдимите. Баретата е имал добро процесуално поведение – дал обяснения и се съгласил да се приемат всички експертизи без разпит на вещите лица. Влошеното му здраве в ареста и извършения срещу него опит за убийство пред Съдебната палата, също са мотивирали САС да намали присъдата му.

Според състава на ВКС (Вероника Имова-председател, Севдалин Мавров и Даниела Атанасова-докладчик) неправилно апелативният съд е преценил единствено продължителността на делото като смекчаващо обстоятелство.

В градския съд процесът започна през 2010 г., като след това се наложи да тръгне отначало заради арестуван съдебен заседател, а съдия Петър Гунчев чете присъдите през 2012 г. Пред апелативния съд делото се забави заради стрелбата по Баретата, но в крайна сметка ВКС е на мнение, че за толкова тежко дело с 21 подсъдими, срокът за разглеждане, включително и пред последната инстанция, е разумен.

Доказано според съдилищата е, че групата за наркоразпространение е действала от 2004 г., като в нея са влизали Иван Величков, Даниел Кръстев, Марин Велчев, Евгени Евтимов, Стоян Дичев, Росен Иванов, Кирил Атанасов, Коста Трифонов, Борислав Секулов и Мартин Димитров.

Оправдани за участие в групата бяха Валентин Луков, Ивайло Борисов, Юлиан Зашев, Георги Йорданов, Филип Христов, Георги Петров, Богдан Василев, Мартин Горески, Петър Йорданов и Васил Колев.

Златомир Иванов и Мартин Димитров бяха оправдани още на първа инстанция по обвинението за убийството на Румен Стефанов-Алфа. Прокуратурата протестира и пред ВКС, но върховните съдии са категорични, че първоначалната формулировка на обвинението – Иванов да е подбудил, а Димитров да е помогнал за убийството, изначално заслужава критики.

Според ВКС апелативните съдии правилно са възприели, че единствените доказателства по това обвинение са свидетелските показания на Тихомир Георгиев, "които без необходимата им подкрепа от други доказателства не биха могли да бъдат поставени в основата на една осъдителна присъда, както и невъзможността да бъде изключена по категоричен начин хипотезата за възможност акта на покушение срещу Стефанов да е извършен по решение на лица или група, извън тази по настоящият казус".

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама