Заработи модерният мобилен РЕТ скенер в онкологичния център в Шумен

11:28, 20 май 16 25 835 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мобилният PET скенер, с  който разполага Комплексният онкологичен център в Шумен вече започна изследване на пациенти, съобщиха от лечебното заведение.

РЕТ методиката позволява откриване на ранните функционални промени при редица онкологични заболявания и се отличава с висока чувствителност. Понякога тя е единствения метод, който може да визуализира туморния процес.

PET/CT е комбиниран образен метод съчетаващ нуклеарно-медицинско изследване – позитронно-емисионна томография и компютърна томография (рентгенов скенер).

PET-CT е най-напредналата медицинска техника за образна триизмерна диагностика, която се използва предимно в онкологията за установяване на тумори, определяне на стадия им, преценка на ефекта от хирургично и цитостатично лечение, планиране за лъчетерапия и при установяване на налични туморни образувания – преценка за малигненост. Най-важната му особеност е, че давайки функционални данни и изображения, образите, получаващи се от цялото тяло са триизмерни.

В днешно време PET/CT изследването е най-мощния диагностичен метод в онкологията.

Модерната апаратура е на Сименс, а самата мобилна станция е взета под наем от Холандия. Самата станция има няколко помещения - работната станция, от където се командва самият апарат, в друго отделение е самият апарат, и трето помещение, в което се инжектира радио-фармацевтиката на пациентите.

Благодарение на тази образна методика се постига по-точно определяне на стадия на онкологичните заболявания, ефекта от терапията (химио, лъчетерапия или оперативно лечение), ранно откриване на съмнителни за рецидиви зони, по-точно насочване на лъчетерапията към по-активните части от туморната маса, определяне на най-подходящото за биопсиране място, както и търсене на тумор с неизвестна локализация, но с изявени метастази.

От КОЦ - Шумен съобщават, че всеки, който отговаря на медицинските показания за извършване на изследването, може да го направи в Отделение Нуклеарна медицина на Комплексен онкологичен център – Шумен.

Телефон за записване и повече информация - регистратура на Отделение нуклеарна медицина – 054/ 800 746.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама