Три жалби срещу бившия кмет на Каварна Цонко Цонев са подадени в прокуратурата

11:41, 20 май 16 25 654 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три жалби срещу бившия кмет на Каварна Цонко Цонев са подадени в прокуратурата от председателя на Общинския съвет Красимир Кръстев, научи Topnovini.bg.Единият сигнал е във връзка с жалба от 2011 година пред Върховна касационна прокуратура от страна на Общинския съвет. До 2016 г. отговор не е получен. В тази връзка през януари тази година местният парламент е взел решение, с което да подаде отново същия сигнал, който касае злоупотреби с отстъпено право на строеж и продажбата на общинска собственост. Ставало въпрос  за това, че около голф игрището е дадено отстъпено право на строеж за около 50 декара на различни лица за около 400 000 лева. Била излята бетонна плоча и по този начин осъществено строителното право, след което същия терен бил продаден за десет пъти по-висока цена или 4,5 млн. лева.Вторият сигнал е във връзка с Пречиствателната станция на Каварна. Тя е трябвало да бъде отдадена за опериране на стойност 82 000 лева годишно. Това обаче е сторено, без да се проведе обществена поръчка. Тя е отдадена на общинското търговско дружество „Бизоне“, което е нарушение за Закона за  обществените поръчки.  Третият сигнал срещу бившия кмет е във връзка с продажбата на парцели в района на нос Чиракман, които са на площ от 7,5 декара. През 80-те години на миналия век тези терени са отдавани от държавата. Те са били собственост на „Геозащита“ и са предоставени за стопанисване и управление на Община Каварна. През септември 2013 г. има предложение от кмета Цонко Цонев до Общинския съвет да бъдат продадени въпросните над 7 декара на дружеството „Бляк Сий Шелс“, като идеята е българо-ирландското дружество да построи фабрика за консервиране на миди. Общинският съвет е поискал от кмета да представи акт за общинска собственост. В сигнала се твърди, че Цонев е заблудил Общинския съвет, като е посочил идентификационни номера на съвсем различни парцели. Спестил и информацията, че въпросните 7,5 декара са публична, а не частна общинска собственост. Въведен от кмета в заблуда, Общинският съвет е гласувал и са били продадени въпросните терени. Така публична общинска собственост е била продадена като частна. Сега собствениците на фабриката „Бляк Сий Шелс“ имали намерение да съдят Община Каварна за пропуснати ползи, тъй като бизнеспроектът им се е провалил.

Потърсихме за коментар Цонко Цонев, който сега е независим общински съветник в Общинския съвет в Каварна.

По първия сигнал той каза, че Общинският съвет не му е възлагал да сезира ВКС, а самият Общински съвет е сигнализирал с отворено писмо през 2011 г. различни институции. Били извършени множество проверки, които не открили нарушения. Що се отнася до пречиствателната станция Цонев цитира решение на Общинския съвет от 2003 г., според което, до провеждане на конкурс помпената станция да се обслужва от общинското дружество „Бизоне”. Преди няколко години е била обявена процедура за обявяване на концесия, но не е имало кандидати.  

По отношение на третия сигнал Цонев обясни, че от 1999 г. тогавашният кмет Атанас Белчев е актувал въпросните 7,5 декара като частна общинска собственост. „През 2015 г. имаше аналогичен сигнал до Окръжна прокуратура, която извърши проверка и не установи нито едно нарушение”, каза Цонев.

Според бившия кмет, председателят на Общинския съвет има личен мотив да подава сигнали срещу него и след проверката от прокуратурата ще подаде жалба срещу Кръстев за набеждаване.

Topnovini.bg очаква становище във връзка с подадените сигнали и от прокуратурата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама