Кунева спокойна за Реформаторския блок, били много консолидирани

11:53, 20 май 16 / Политика 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реформаторският блок не се разпада, а дори напротив - били много консолидирани и знаели какво трябва да направят, смята вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева. "Няма да търся допълнителни епитети, за да призова към разум", коментира тя изявите на БЗНС, които вчера заедно с колегите си от ДСБ, НПСД и Гражданския съвет на блока се обявиха за опозиция и призоваха за издигането на Плевнелиев като независим кандидат за президент.

"Не мисля, че министър Ненчев може да е министър на отбраната в опозиция. Не съм чула той да се е отказал от тази важна позиция в МС, мисля, че няма как да го коментирам по друг начин", отговори вицепремиерът.

За това, че СДС обясниха на брифинг, че са предложили вътрешни избори за кандидат-президент, но не се вървяло към тази посока, Кунева коментира, че за да има вътрешни избори, трябвало да има поне двама кандидати, а доктук нямало имена, около които да се направи истинска конкуренция. 

На въпрос защо не издигнат Радан Кънев, за да няма брожения, просветният министър уточни, че не е въпросът тя да го издига, а какво искал всеки един от колегите. 

По повод отхвърленото президентско вето върху Изборния кодекс, Кунева допълни, че колегите й от блока направили важна крачка за всички текстове в ИК. "Смятам, че с ветото президентът даде сигнал, който е добре разчетен от РБ. През ветото се правят много градивни неща", подчерта вицепремиерът.   Кунева отрече да има сделка с ГЕРБ да бъде отхвърлено ветото, така че да получи подкрепа за антикорупцонния закон. "Антикорупционният закон е много необходим на страната. Той означава няколко неща - първо, че сме разпознали какъв е проблемът, второ, знаем как го го решим и трето, че можем да управляваме процесите", категорична бе тя.   За това дали просветното министерство се е справило с матурите, министърът отговори, че имало само 19 сигнала за зрелостници, които са се опитали да препишат. 

"Матурите са начин да се покаже какво е научил ученикът. Те са оценка в поведението и начина за технологията на матурите. Затова засилените мерки, които направихме, бяха, защото при съвременните технологии едва ли някой ще извади листи и ще преписва от тях. Въпросът е решените "кръстословици" да не се върнат в класната стая. Самият начин на изпитване може да бъде различен следващата година, например да са на три модула. Не искам в системата на образованието да има гнили ябълки", подчерта още Меглена Кунева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама