БСП дава Плевнелиев на Конституционния съд заради прекомерни назначения на дипломати

11:58, 20 май 16 / Политика 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
БСП се готви да даде на Конституционен съд указа на президента Росен Плевнелиев, с който назначава последната група посланици. Според социалистите след последното решение на Министерски съвет по предложение на Митов политическите назначения в МВнР вече доближавали 30%. Това било в тежко противоречие със Закона за дипломатическата служба, съгласно който политическите назначения не могат да надхвърлят 20 на сто от всички ръководители на задгранични представителства във всеки един момент.

Това обявиха депутатите от БСП Кристиан Вигенин и Валери Жаблянов. Те представиха позиция на партията, според която политизацията в българската дипломатическа служба продължава. Това била практика, изключително характерна за първото правителство на Бойко Борисов и продължаваща и при настоящото.

Миналата седмица стана ясно, че шеснайсет посланици ще бъдат сменени по предложение на правителство. Мандатът на повечето от дипломатите изтича тази година, а на някои от тях е многократно удължаван.

Според социалистите нарушенията са свързани и с друга разпоредба от закона, спрямо която само по изключения могат да се назначават за ръководители на дипломатически мисии изявени личности, ползващи се с добро име и авторитет в България.

„Президентът Росен Плевнелиев оказва натиск върху външният министър Даниел Митов за дипломатически назначения“, обяви бившият външен министър Вигенин и обясни, че последните предложения за назначения влизат в противоречие с гаранциите, дадени от министъра на външните работи пред народните представители. На 11 март тази година по време на парламентарния контрол Митов заявил, че възнамерява по силата на Закона за дипломатическата служба да направя необходимото за максимално коригиране на съществуващите диспропорции и ограничаване на външните назначения. Той признал, че и преди последните назначения квотата била надхвърлена до 25%.

„Очевидно е, че натискът за последните дипломатически назначения идва от страна на президент Росен Плевнелиев, който използва служебното си положение, за да урежда свои хора на посланически постове в нарушение на закона и в противоречие с обществения интерес“, убеден е Кристиан Вигенин. Затова БСП настоява последните политически назначения в нарушение със закона да бъдат спрени.

„Предупреждаваме, че следващото правителство и новоизбраният президент ще отзоват всички посланици в хронологичен ред до достигането на изискването в закона. Ако тези назначения се реализират, сме готови да сезираме компетентните съдилища и да обжалваме всеки един указ на президента или акт на Министерски съвет за назначаване на посланици или генерални консули над предвидената в закона политическа квота от 20%“, заканиха се социалистите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама