„110 години футбол в Русе– мост между поколенията“ на 29 май в РУ

12:29, 20 май 16 / Спорт 25 512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В края на следващата седмица, на 29 май, в Спорния комплекс на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще се проведе футболният празник „110 години футбол в Русе – мост между поколенията“, съобщиха организаторите.

Началото на събитието е в 9 часа. Организаторите: Русенският университет, Община Русе, Футболен клуб Ветерани– Русе и Областният съвет на Българския футболен съюз имат за цел да популяризират този спорт сред младежите и да ги мотивират да практикуват футболната игра.

На пресконференция днес с участието на председателя на Общинския съвет на Община Русе и Председател на Общото събрание на Русенския университет, чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, ръководителя на Университетския спортен център, проф. д-р Борислав Ангелов, председателя на Футболен клуб Ветерани – Русе, Иван Въжаров и председателят на Областния съвет на Българския футболен съюз, Димитър Димитров беше представена програмата и участниците.

"По този начин в кратък период от време имаме много събития, което показва и силата на РУ и в тази област- спорта. И с подобрената база, която имаме с още по- ускорени темпове да развиваме спорта и в бъдеще", заяви чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев.

"Нормално е да има тясно сътрудничество между нас, Русенския университет и Общината", каза Димитър Димитров. В проявата ще участват и деца, като ще има и блиц турнир всеки срещу всеки между отбори на русенски училища. След това ще има двубой от смесени отбори от РУ и ветерани, които ще изиграят демонстративен мач. "Това е много хубава инициатива и мисля, че ще стане истински празник, който ще е венец на влизането на "Дунав" в А група", допълни още той.

Сред целите на събитието е да се помогне на изпаднали във финансова и здравословна несъстоятелност ветерани. "Събираме от всеки, който пожелае средства. В края на събитието ще се информира за средствата, които сме събрали, за да може на 9 души, които фигурират в нашия списък да им помогнем поне до края на 2016 година да могат да си купят хляб и лекарства, защото действително има хора, които са изпаднали в ужасно състояние", каза Иван Въжаров.

"Няма бъдеще, ако не познаваш миналото и настоящето. Това беше причината да се върнем назад и да видим онези, които са поставили основите в развитието на този спорт", коментира още той.    

Футболният празник е едно от централните събития на инициативата „Русе – Европейски град на спорта“. Предвидено е да се проведат паралелни футболни турнири за ученици, средношколци, студенти и ветерани. Пред зрителите и участниците в турнирите ще бъдат представени факти от 110-годишната история на футбола в нашия град.

С участието във футболния празник на ветерани, допринесли за постигане на футболните успехи на Русе, се цели да се прехвърли своеобразен мост между поколенията, съобщават още организаторите. Събитието ще бъде съпътствано от богата музикална програма и атрактивни игри с публиката.

Заявки за участие във футболните турнири за ученици са подали футболните клубове „Русе“, „Левски 2000“, „Дунав 2010“ и „Аристон“, а в турнира за средношколци – МГ „Баба Тонка“, ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“, ПГДВА „Йосиф Вондрак“ и ПГМТ „Юрий Гагарин“.

От 13:00 часа ще се проведе демонстративна футболна среща с участието на студенти и ветерани. Награждаването на участниците в турнирите и закриването на футболния празник ще започне в 14:00 часа.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама