Депутатите за Плевнелиев: Достойна постъпка, нямаше да получи подкрепа (обновена)

12:48, 20 май 16 / Политика 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След като президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма да се кандидатира за втори мандат наесен, заваляха и коментарите на депутатите в парламента. Всяка парламентарна група изрази позицията си, като първият, който даде изявление пред медиите, беше зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Той оцени постъпката на президента като нещо очаквано, тъй като и без това имали много критични бележки към него в сферата на националната сигурност. 

"Водеше небалансирана външна политика, така че отношенията между България и Русия да са невъзможни. От друга страна Плевнелиев постъпи достойно. Политическият живот в страната продължава", подчерта Петков.

ГЕРБ даде положителна оценка на Плевнелиев

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов все пак е недоволен, че част от българската политика е това, когато някой реши да не се бори за втори мандат, да се нахвърлят върху него или: „да бъдем като едни диви животни”.  

От ГЕРБ оценяват високо всичко това, което направил президентът в тежкия политически период, в който имало тежко противопоставяне. Партията им обаче разбрала за решението му от изявлението му по-рано днес.  ГЕРБ обаче не изключвала възможността Плевнелиев да бъде кандидат и дори могли да помислят да го издигат за втори мандат. 

Цветанов хвърли обвинения срещу ДСБ за това, че провалили втория мандат на държавния глава и ги нарече „разрушители на прехода”. От партията на Радан Кънев не съгласували изявленията си с мнението на действащия президент и го „издигнали”, без да отчитат неговото мнение. "Това беше нож в гърба на президента", подчерта Цветанов.

БСП: Плевнелиев е социално най-нечувствителният президент

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че било логично решението на Росен Плевнелиев да не се бори за втори мандат. "Изглежда е разбрал, че няма политическа и обществена подкрепа. А и той не е за тази работа човек. Той е социално най-нечувствителният президент, тъй като не налагал вето върху закони, които отнемали права като пенсионната реформа, здравната на Петър Москов", изброи Нинова. 

По думите й той налагал вето на закони, за да защитава лобистки интереси и вместо да обединява често разединявал нацията. "Водеше небалансирана външна политика, с което често създаваше заплахи за националната сигурност.  Ние ще си издигнем кандидати за президент и вицепрезидент", уточни тя, но отказа да коментира възможността за общо ляво обединение. 

ДПС: Плевнелиев има трезва преценка, че няма да получи подкрепа на президентските избори

Четин Казак от ДПС пък заяви, че това е резултат от трезва преценка за подкрепата, на която би могъл да разчита на предстоящите президентски избори. "Всеки има право на лична преценка. Така поне се изяснява картинката. От ДПС бяхме заявили, че когато наближат изборите, ще направим нашия анализ дали да издигнем кандидатура или да подкрепим друг", коментира още Казак.

РБ: Част от колегите разубедиха Плевнелиев от втори мандат 

"Гражданският съвет не е заседавал повече от година. На изпълнителния съвет на РБ аз лично и колегите предложихме в рамките на седмица да помислим дали е възможно да възложим на група на РБ да поиска преговори с колегите от ГЕРБ и ПФ и да търсим евентуални обща единна кандидатура, която да се противопостави на левоцентристки кандидат", коментира съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. 

По думите му вече два месеца се "тупала топката", но от блока искали обща кандидатура на управляващото мнозинство. "На следващия изпълнителен съвет на блока трябва да вземем решение. Очаквахме да го вземем с колегите, но те ни изненадаха и направиха една стъпка, която унищожи шансовете на Плевнелиев. Съжалявам, че отказаха Плевнелиев от втори мандат. Част от колегите в РБ направиха стратегия да го убедят, но тя го разубеди", коментира още Зеленогорски.

"Патриотичния фронт": Не го мислете Плевнелиев, подсигурен е от кръга "Прокопиев"

Председателят на НФСБ Валери Симеонов пък посочи, че не знае дали някой може да запомни тези 5 години за президента. "Не искам да кажа, че е бил най-лошият президент, защото с почти нищо не можахме да запомним и двата мандата на Георги Първанов. Такава ни е орисията - да имаме безлични президенти. С поведението си още от министър имаше видими белези на добро благосъстояние. Да не забравяме и сериозната инвестиция, която получи кръга около него. Това е кръгът "Прокопиев" и сие в мащабни проекти за ВЕИ-та, помощи от ”Америка за България” в стотици хиляди, мисля дори и няколко милиона, така че да не го мислим президента - той е подсигурен, чрез неговия кръг", лаконичен бе Симеонов. 

Според него, след напускането му, че нищо нямало да остане, нямало да остане, но след като освободил мястото на министъра на регионалното развитие, за всички останала само една магистрала "Тракия" на вълни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама