Подписаха меморандум за Голямата базилика в Пловдив

12:55, 20 май 16 / Култура 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Пловдив Иван Тотев и президентът и член на борда на директорите на фондация "Америка за България" Джордж Зарубин подписаха меморандум за сътрудничество. Документът касае дейностите по втория етап на проекта за Голямата базилика, включващ разкриване на всички исторически пластове и експонирането им в подходяща среда.

"Това е един от проектите, които ще заемат централно място в програмата на Пловдив за културна столица през 2019 година, но той е и много повече от това. Раннохристиянската базилика е обект със световно значение", коментира Иван Тотев.

Разкриването на целия обект, който се намира в самия център на града, поражда въпроси как той ще се впише в градската тъкан и какви урбанистични решения трябва да се вземат след реализацията, която ще промени транспортната схема.

След проведени обсъждания на експертно ниво бяха стартирани и разговори с фондация "Америка за България", вследствие на което бе изработен и меморандумът.



Новият етап от работата по Голямата базилика включва разкриване на археологическия обект в целия му блясък. Предвижда се и оформяне на ново площадно пространство, което ще бъде функционално свързано с Малката базилика, Одеона, северната част на Римския форум, културния център "Тракарт" и подлез "Археологически". След осъществяването на проекта Голямата базилика ще се намира на пешеходно разстояние от всички туристически атракции в Пловдив и ще разшири зоната, която туристите посещават. Това лято ще бъде разкрита северната част на базиликата, което налага и затварянето на улицата, свързваща бул. "Княгиня Мария-Луиза" и бул. "Цар Борис III Обединител". Планирано е движението да бъде спряно през юни. Заради затварянето на улицата ще бъда променен и маршрутът на автобус № 9, който вече ще минава по ул. "Капитан Райчо".

"След успеха на Малката базилика, която стана много посещаван обект, за борда на директорите не бе трудно да одобри инвестиция за един още по-голям обект", сподели Джордж Зарубин. По думите му мястото ще привлече туристи от цял свят и ще стане център на всички събития от програмата на "Пловдив 2019". Проектът е много сложен и е радващо, че по него работи толкова добър екип, каза още Зарубин. Той изказа специална благодарност на Регионалния археологически музей в лицето на директора Костадин Кисьов и реставраторът Елена Кантарева.



Нови 600 кв. метра уникални мозайки бяха разкрити в Голямата базилика, откакто бяха подновени проучванията, археолозите очакват те да достигнат обща площ 2000 кв. м. Базиликата е най-големият раннохристиянски паметник в България от IV век. Под основите й са запазени монументални останки от по-ранен археологически паметник, най-вероятно тракийски езически храм.

Очаква се обектът да е готов до 2019 г., когато Пловдив ще е европейска столица на културата, потвърди Ленко Ленков - програмен директор "Гражданско общество и демократични институции" в "Америка за България". Той уточни, че бюджетът на фондацията за проекта е 4 885 000 лева. Индикативната стойност на инвестицията за площадното пространство е около 4 млн. лева, като до момента Община Пловдив вече е вложила 1 млн. лв. за покупка на имоти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама