Удостоиха проф. д-р Диана Гергова с наградата на името на акад. Анание Явашов в Разград

13:10, 20 май 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският съвет в Разград удостои днес проф. д-р Диана Гергова с наградата на името на акад. Анание Явашов. Призът й се връчва за високи резултати в областта на научните изследвания, съхраняването и опазването на историческото наследство на Разград и Лудогорието, както и за значителния й принос в изследването и популяризирането на културата на гетите в Разградския регион.

Отличието си проф. Гергова ще получи официално на тържествена церемония в Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура - 24 май.

Наградата на името на акад. Анание Явашов се връчва по случай 18 май – Международния ден на музеите. Водещ критерий при определяне на носителя на наградата е приносът му за научно изследване на историята на Разградския край.

Председателят на комисията по култура към Общинския съвет Елка Неделчева изтъкна, че цялостната професионална биография на проф. Д-р Диана Гергова дава всички основания да се приеме, че тя в пълна степен отговаря на високите критерии за присъждането на отличието. Повече от 35 години проф. Гергова посвещава на проучването на  културата на Гетите в района на Археологически резерват „Сборяново”. С многобройните си публикации и изяви на научни форуми в страната и чужбина тя системно популяризира културното наследство на разградския регион.

В гласуването за удостояване на проф. Диана Гергова с наградата не участва групата съветници от ДПС. „Не сме съгласни отличието да се присъди на проф. Гергова, тъй като преди години тя реши, че целият комплекс „Сборяново“ е археологически обект и по тази причина искаше да спре нашите традиции, които ежегодно се провеждат там”, обясни председателят на групата д-р Левент Апти. Той добави, че е съгласен да се търсят предмети с историческа  стойност, но без да се загърбват духовните ценности на определен кръг хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама