Лесовъди от Североизточно държавно предприятие: Полезащитните горски пояси увеличават добивите от селскостопански култури до 30%

13:32, 20 май 16 25 686 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полезащитните горски пояси представляват едва около 2% от териториите, които се ползват за земеделски нужди, а увеличават добивите от селскостопански култури до 30%. Тези данни цитира д-р инж. Йордан Петров на състоялото се в ДГС „Добрич” съвещание на лесовъди от Североизточно държавно предприятие. 120 служители на горските стопанства в Балчик, Генерал Тошево, Добрич, Суворово и Тервел дискутираха мерките за опазване на полезащитните пояси. В съвещанието се включиха още представители на Изпълнителната агенция по горите, на Регионалната дирекция по горите, на Лесозащитна станция - Варна, лесовъди на частна практика.

„Собствениците и ползвателите на земеделски земи също трябва да подкрепят усилията за опазване и поддържане на поясите. Тези зелени ивици, създадени преди повече от 60 години, са безценни съоръжения против ветровата ерозия и убежище за животинските видове в района. Поясите имат и изключителен икономически ефект. Те създават микроклимат за поддържане на влажността на въздуха, благодарение на който добивите на нашите земеделски стопани са 20-30% по-високи в сравнение с тези, които отчитат румънските им колеги в съседство”, заяви инж. Петров. Той изтъкна, че полезащитните горски пояси, които са обособени и съхранени в Североизточна България, са уникални по рода си в Европа.

„Те представляват 1 700 хектара от територията на ДГС „Добрич”, отчете на свой ред директорът на стопанството инж. Цанко Николов. По думите му полезащитната мрежа, изградена преди десетилетия със съвместните усилия на лесовъди и земеделски експерти, обхваща общо около 5 000 хектара в пределите на Добруджа. След задълбочени анализи всеки горски пояс е проектиран с ширина между 18 и 24 метра, като в периферията му са засадени овошки. Лесовъдите набелязаха конкретни мерки за поддържане на тези насаждения. Целта е полезащитните горски ивици да се развият, като запазят своята площ и плътност, а по този начин и екологичните функции, които изпълняват.

При оглед не терен бяха обсъдени и различни методи за опазване и естествено възпроизводство на горите. „Действащата наредба дава добра възможност за индивидуален подход към всеки обект, така че дългосрочно да подпомагаме естествения ход на възобновяване на залесените площи, съобразно тяхното състояние, специфики и климатичните особености”, отчете директорът на СИДП инж. Веселин Нинов.

Лесовъдите анализираха процесите на растеж и устойчивост на насажденията в различни подотдели на територията на ДГС „Добрич”. Специално внимание бе отделено и на ефекта от единствените по рода си в района залесявания, извършени преди около 20 години с лесопосадъчни машини по подобие на използваните в земеделието

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама