Подписаха договорите за два нови багера в „Мини Марица-изток”

14:01, 20 май 16 25 587 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Договори за два нови багера подписаха днес в централата на „Мини Марица-изток” в Раднево. Под споразумението за проектиране, изработка, доставка, изграждане и пускане в експлоатация на два роторни багера от типа SRs 2000 и SRs 200 сложиха подписи изпълнителният директор на мините инж. Андон Андонов, Мачей Пшибила, зам.-изпълнителен директор на полската „Фамур Фамекс”, която ще произведе багерите и Николай Райков от консорциума „Българска енергетика”, който ще монтира съоръженията.

Инвестицията за двата нови багера, в размер на 25.85 млн. евро, е осигурена от наполовина от Международния фонд „Козлодуй”, останалата част са собствени средства на дружеството. Срокът за изпълнение е 36 месеца.

Подготовката на договорите е започнала още от 2012 г. Досега в „Мини Марица-изток” са усвоени 20 млн. евро от фонд „Козлодуй” по пет други проекта. „Новият багер SRs 2000 ще замени два други, които са монтирани още през 1962 г.”, поясни инж. Андонов. Вторият багер SRs200 пък ще работи до вече монтирания К400 в рудник „Трояново север”.

„Това е първият договор за багер с такива параметри, подписан от 1989 г. насам.За нас е много важно минната индустрия, която е гръбнакът на енергетиката, да инвестира в нова техника”, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която се обяви и за гарант на договора. По думите й да инвестираш в нова техника, означава да инвестираш в повишаване на сигурността. Министър Петкова се похвали, че са успели да преодолеят вътрешната задлъжнялост в сектора и да намерят вариант мините да работят нормално. След разплащането на Наицоналната електрическа компания (НЕК) с двете американски централи в комплекса „Марица-изток”, на мините са преведени дължимите 356 млн. лв. Това е позволило държавното дружество да се разплати с бюджета, Приходната агенция, да плати концесионните такси, както и на доставчици. На община Раднево са платени 10 млн. лв. концесионна такса, на община Гълъбово – 8 млн. лв., 1.18 млн. лв. е получила община Нова Загора, 535 хил. лв. община Свиленград и 65 хил. лв. община Тополовград.

След подписването на договорите участниците в церемонията разгледаха на място в рудник "Трояново Север" новия багер К400, който бе пуснат в експлоатация в началото на тази година.

Своето задоволство изрази и бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който разпространи съобщение, че интересът на държавните мини и миньорите стои над политическата конюнктура. „Хубаво е след почти три години да видиш проектите си продължени и реализирани. Подписаните днес договори са успех на няколко екипа от Министерството на енергетиката, от Фонд „Козлодуй”, от мините.  Когато се работи за интереса на държавните мини и сигурността на миньорите, политически и партийни интереси не важат”, коментира Стойнев.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама