Съюза на ветераните връчи отличия за изграждането на паметник на загиналите във войните

14:16, 20 май 16 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инициативният комитет за построяването на Мемориал на загиналите във войните и всички, които са подпомогнали строителството на паметника, бяха отличени с благодарствени и поздравителни адреси от Съюза на ветераните. Това се случи днес.

Официалната церемония по награждаване беше ръководена от председателя на Регионалния съюз на ветераните от войните – Василка Илиева.

В емоционалното си слово тя сподели, че повече от 10 години се опитва да убеди обществеността, че такъв паметник трябва да има и това е факт по решение на кмета Пламен Стоилов. Монументът ще бъде открит в началото на юни срещу Пети пехотен полк, откъдето са тръгнали на фронта.

Припомняме, по-голямата част на историческата сграда, пряко свързана с най-светлите, героичнии и трагични страници в историята на България, беше разрушена преди няколко години и на нейно място се изгради паркинг. В зелената площ пред мястото, където са се основали Тайните офицерски братства за обединението на България и освобождаването на всички българи, чиито земи са останали извън пределите на възстановената българска държава след Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г., през 2014 г. от ВМРО поставиха паметна плоча.

Днес благодарствени грамоти получиха всички спонсори и дарители на паметника, а с поздравителни адреси бяха отличени кметът Пламен Стоилов, областният управител Стефко Бурджиев, бившият председател на ОбС проф. Васил Пенчев и главният архитект на Община Русе – арх. Живка Бучуковска. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама