Безработните в Бургаско намаляват, персоналът за туризма е кът

14:22, 20 май 16 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 2300 души са по-малко регистрираните безработни в Бургаска област през април спрямо март тази година. Това съобщи Пенка Кирилова, директор на Регионалната служба по заетостта. Намалението е характерно за този месец на годината предвид голямото предлагане на работни места преди всичко в сферата на туризма.

Равнището на безработица в края на април е 6,7 %, което нарежда Бургаска област на четвърто място по ниска безработица в страната след София-столица, Габрово и Варна.

В регионален мащаб община Бургас е с най-ниско равнище на безработица – 2,2 %. Следват Поморие с 4,7 %, Несебър – 5,1 %, Приморско – 5,2 %, Карнобат – 6,6 % и т.н.

Близо 4000 са обявените работни места в бюрата по труда в областта. Две трети от тях са в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Въпреки това изключително трудно е намирането на персонал за сезона в туризма. Вероятно основаната причина е нивото на заплащането, което обаче не се обявява в бюрата по труда. В графата за възнаграждението работодателите обикновено пишат „по договаряне“. По този начин хората, които биват насочвани от трудовите посредници, не научават размера на заплатата, преди да се срещнат с работодателите. От своя страна последните нарочно не обявяват реалните надници, които предлагат на служителите, защото ги осигуряват на по-нисък праг.

Златомира Гаджерукова от Бюрото по труда в Бургас информира, че в края на април регистрираните безработни само за община Бургас е 4495, което е намалението с 12.85 %. Равнището на безработицата за бюрото по труда за април е 5.11 %, което е намаление с 0.66 % спрямо март. Младежите до 29 години са 14.24 % от общия брой безработни. Най-висок дял на хората без препитание се пада на тези със средно образование.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама