Спряха подмяна на осветителни тела заради гнезда на птици

14:54, 20 май 16 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград забрани демонтаж и подмяна на осветителни тела на главен път Е-79, за да спаси гнезда на птици, които са в разможителен период.

След постъпил сигнал, е извършена проверка и е установено, че в осветителните тела гнездят птици от видовете Обикновен скорец и Чавка. Към момента и двата вида са в период на излюпване на малки и свалянето на гнездата им би довело до унищожаване на поколението, информираха от пресцентъра на РИОСВ в Благоевград.

При обхода на трасето експертите на РИОСВ - Благоевград, са установили 58 маркирани стълба с гнездящи на тях птици. Дейностите по демонтажа на осветителни тела в участъка на главен път Е-79, от разклона за село Рилци до рибарниците при квартал "Струмско", се извършват от Областно пътно управление - Благоевград, уточняват от РИОСВ.

На отговорника по изпълнението са дадени указания да не се свалят осветителни тела от маркираните стълбове.

Двата вида птици, според Закона за биологичното разнообразие, подлежат на опазване и контрол и за тях е забранено разрушаването, увреждането или преместването на гнезда, както и обезпокояването, особено през периода на размножаване и отглеждане на малките, мотивират се от екоинспекцията. 

На директора на ОПУ - Благоевград, са дадени предписания незабавно да бъде прекратена дейността по демонтиране на осветителните тела от стълбовете с гнездящи птици, както и да не се извършва демонтаж в целия период на гнездене на птиците.

И за двата вида - Обикновен скорец и Чавка, размножителният период е до края на месец юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама