Откриха ХХХІХ издание на Националния студентски литературен конкурс в Шумен

14:58, 20 май 16 / Култура 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ХХХІХ издание на Националният студентски литературен конкурс на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” бе открит днес.

В тазгодишното издание на творческата надпревара текстове за участие са изпратили 50 автори от 11 висши учебни заведения в цялата страна. Шестима са авторите, които ще защитават честта на Шуменския университет.

Една трета от студентите за първи път участват в конкурса.

Ректорът на ШУ проф. Георги Колев поздрави присъстващите, като им припомни за началото на конкурса през 1971 година. Той Пожела успех на студентите-литературни творции припомни старата максима, че по-добре да загубиш битката с чест, отколкото да спечелиш по нечестен път.

Текстовете на авторите ще бъдат оценявани от жури в състав – литературният критик Иван Карадочев, поетът Петър Чухов и преподавателят по теория на литературата в Софийския университет Камелия Спасова.

Приятна изненада в конкурса тази година са десетимата участници в раздел “Критика”, където обикновено разработките са малко или въобще липсват.

Двама от участниците в конкурса са изпратили текстове за трите категории на надпреварата – “Поезия”, “Белетристика” и “Критика”.

Днес програмата на форума ще продължи с конкурсни четения. От 17.30 часа ще бъде представена книгата на Анна Лазарова “Вкъщи всички вечерят отделно”. Лазарова е носител на Голямата награда на конкурса от миналата година.

Поетът Петър Чухов ще представи най-новата си стихосбирка “Сбогуване с нарцисизма” от 20 часа в кафе-клуб “Ретро” в Градската градина.

Утре конкурсът продължава с поетически пленер, поетически двубой между Антоний Петров и Тони Теллалов, представяне на сборника с разкази “Шумен ІІ”, като ревюто на книгата е на Иван Карадочев.

Награждаването на отличените автори ще бъде в неделя от 11.30 часа в сградата а Ректората.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама