Държавна агенция за закрила на детето с лекция пред студенти по педагогика

14:59, 20 май 16 25 522 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева изнесе лекция пред студенти от Факултета по педагогика на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". "Правата на детето и системата за закрила в България" бе темата на срещата.    Ева Жечева разясни пред студентите  Стратегията на Съвета на Европа за правата на детето 2016 – 2021 г. и основните послания от Международната конференция за лансирането й, състояла се в началото на месеца в София. Приоритетните цели, които си поставя Стратегията от София, са равни възможности за всички деца, участие на всички деца, живот без насилие, адаптирано за деца правосъдие и правата на детето в цифровата среда.

„В последните 15 години успяхме да променим обществената парадигма и да изградим в България среда, която е благоприятна за правата на детето. Най-добре това се вижда чрез промяната в грижата за децата с увреждания. Благодарение на процеса на деинституционализация, над 1300 момчета и момичета напуснаха специализираните институции и вече се отглеждат в близка до семейната среда“, заяви още Жечева.

Председателят на ДАЗД и студентите коментираха компетенциите, които е необходимо да имат бъдещите педагози, за да са конкурентоспособни на пазара на труда. Студентите и преподавателите се интересуваха от проблемите, които Държавната агенция за закрила на детето решава и казусите, пред които биха се изправили те в бъдещата си практика.

Студентите се интересуваха и от възможността да се включат в стажантски програми към ДАЗД. Ева Жечева обясни, че това е напълно възможно и всеки един от тях може да кандидатства за стаж при тях.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама