НАП - Велико Търново ще проверява собственици на питейни заведения

15:06, 20 май 16 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Собственици и управители на фирми, притежаващи дискотеки, ресторанти и барове ще проверява Териториалната дирекция на НАП - Велико Търново за съответствие на имуществото с официалните им доходи. Тези хора са избрани, тъй като фирмите им, които стопанисват заведенията, отчитат значително по-ниски обороти от средните. Това води до съмнения, че укриваният оборот от заведенията, върху който не са плащани данъци и осигуровки, се насочва към физическите лица.

Всички фирми, попаднали в извадката, отчитат никаква или минимална печалба, осигуряват персонала си на минималния осигурителен доход, а собствениците им са придобили скъпо струващо имущество. С неотчетените в заведенията приходи често са финансирани покупки на имоти, луксозни автомобили, яхти и подобни скъпи придобивки, допълват от НАП. Сред някои от характерните примери е собственик на две фирми, които стопанисват заведения на загуба в последните 5 години, но физическото лице е придобило имущество за над 1,2 млн. лв.

Анализ на НАП сочи също, че в сектора на питейните заведения, приходи укриват 85% от търговците, което носи годишни загуби на бюджета от близо 14 милиона лева.

За 2016 г. ТД на НАП - Велико Търново изпраща уведомления до 225 лица за организация на контролна дейност във връзка с риска „питейни заведения“. Също така за територията на 6-те си офиса и във Велико Търново,  Териториалната дирекция е планувала общо 60 оперативни проверки, както и 15 физически наблюдения на питейни обекти. Инициирани са и 10 ревизии на физически лица и търговски дружества, като в хода на възлагането стават ясни конкретните лица. Извън действията, свързани с управлението на риска при питейните заведения, Приходната агенция - Велико Търново извършва в ежедневната си дейност множество проверки, ревизии и оперативни проверки на задължени лица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама