Ще отбележат 55 г. творческа дейност на шуменския актьор Стефан Сотиров

15:50, 20 май 16 / Култура 25 776 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със спектакъла “Старопланински легенди” на 27 май от 19 часа в Шумен ще бъдат отбелязани 55 творчески и 80 житейски години на доайена на шуменския театър Стефан Сотиров. Това съобщиха от пресцентъра на Драматично-куклен театър “Васил Друмев”.

Разкрита е предварителна продажба на билети на касата на театъра. Цена на пропуските е 6 и 8 лева.

Безброй много са ролите и миговете, които актьорът Стефан Сотиров посвещава на храма на Мелпомена. В петъчния ден зрители, колеги и приятели ще станат част от събитието по повод неговото честване.

Актьорът Стефан Сотиров е един от творците,трайно свързани с театралните и културни традиции и настояще на Шумен.

Стефан Сотиров е роден на 26 април 1936 година в село Йоглав, Ловешка област.

Завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност “актьорско майсторство”, през 1963 година в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и на Методи Андонов.

През 50-годишната си работа, изцяло отдадена на българския театър, актьорът Стефан Сотиров винаги е бил тясно свързан с Шумен. След 9 години като млад актьор във Видинския театър и още 5 години като директор на Ловешкия театър, Стефан Сотиров се установява в Шумен и от август 1977 година до днес – вече 40 години – той е сред най-изявените творци в актьорската трупа на Драматично-куклен театър “Васил Друмев”-Шумен.

Пресъздал е над 220 роли, като над 100 от тях са в шуменския театър. Изградил е редица запомнящи се образи от българската и световна класическа и съвременна драматургия. В процеса на своето творческо израстване и запомнящо се присъствие на театралната сцена спечелва признанието не само на зрителите, но и на театралната критика.

Лауреат е на множество награди от театралните фестивали в Шумен, Враца, Велико Търново, Добрич, Международния фестивал “Варненско лято”, както и от международни театрални фестивали и форуми в Сърбия – Крагуевац, Пожаровац и Зайчар.

Носител на държавното отличие орден “Кирил и Методий” – първа, втора и трета степен. Два пъти носител на награди от Национални театрални фестивали, както и на наградата на Националния конкурс за унгарска и българска поезия. Едно от най-сериозните постижения  в творческия  си път, актьорът Стефан Сотиров отбелязва през 1984 и 1998 година, когато му бе присъдена Наградата на Шумен в раздел “Театър” съответно за ролята на Председателя в “Празникът” от Николай Хайтов и за ролята на Златил в спектакъла “Боряна” от Йордан Йовков.

Неизброими са и другите негови роли, в които той показва високо актьорско майсторство и професионална зрялост, станали причина да бъде наричан “доайенът” от колегите си в театъра.

Сред най-запомнящите се образи са Часовников от “Океан” на Щейн, Микита във “Силата на мрака” на Толстой,  Хорацио и Озрик в “Хамлет” на Шекспир, д-р Функ в ”Слуга на двама господари” на Шекспир, Подкальосин в  “Женитба” на Гогол, Христофоров и Чудомир в “Полите на Витоша” от Яворов, Гастрита във “Вечер” на Дударев – пост. Младен Киселов, както и Зографа Захарий  в едноименния моноспектакъл по Павел Спасов, игран повече от 23 сезона и с над 100 представления. Особено запомняща се е и ролята на Славе в спектакъла “Змей” по П.Ю.Тодоров, посветен на 150-та годишнина на българския театър, като и пресъздадените от него образи в постановките „ Гераците” по Елин Пелин, „Сълзи и спагети” по Едуардо Де Филипо, „Д-р” от Бранислав Нушич, „Фалшификаторите” по Ст.Л.Костов и др.

През 1984 година Стефан Сотиров е създател на театралната студия към  театъра в Шумен.

В периода 1978-1984 година води театралната студия и към Младежкия дом в Шумен, където негов възпитаник е такова име в съвременния театър като драматургът Юрий Дачев. Обучил е и обучава десетки млади хора, част от които по-късно, след завършването на театралната академия, стават актьори в професионалната трупа на театъра - Цветелин Витанов, Мая Дончева и др.

Негови възпитаници са и актрисата Аня Пенчева, както и журналистката от БНТ Петя Тетевенска (започнала професионалния си път като актриса – възпитаничка на НАТФИЗ).

От 2003 година Стефан Сотиров е преподавател, а от 2009 година е и ръководител в студията на Драматично-куклен театър – Шумен и Сдружение “Нова българска драма”, където продължава да отделя голяма част от времето си на подготовката на талантливи шуменски деца, ученици и студенти, решени да се посветят на театралното поприще. Част от възпитаниците на студията от този период са приети и в момента учат в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в София.

Не само като сценично присъствие Стефан Сотиров е знакова фигура за Шумен. Освен че успешно съвместява професионалните си актьорски ангажименти с преподаването в театралната студия, той е активно ангажиран и в обществените прояви .

Член е на Управителния съвет на Сдружение “Нова българска драма” от учредяването му през 1999 година до днес, възстановило Друмеви театрални празници “Нова българска драма”, датиращи от 1966 година. В течение на няколко години фестивалът се наложи като един от най-престижните и сериозни театрални форуми в България, наравно с Международния фестивал “Варненеско лято”. Сдружението вече два пъти е носител на Наградата на Шумен, която е признание за мащабната му дейност в сферата на неправителствените организации в града и за ролята му в изграждане културната идентичност на Шумен – организиране и провеждане на Международния театрален фестивал “Нова българска драма”, издателска дейност и разпространение на съвременна българска драматургия, обучение на млади хора от всякакви възрасти в съвместната с театъра студия, организиране и провеждане на теоретични конференции и др. аспекти от работата в областта на реализиране и разпространение на театралното изкуство.

Стефан Сотиров е и общински съветник и член на ПК по култура към Общински съвет-Шумен в периода 1995-1999 година, където е един от най-дейните му членове и пример за активно и последователно отстояване интересите на шуменската общественост и на представителите на културната общност.

Отчитайки мястото на Стефан Сотиров като едно от най-сериозните присъствия в съвременната история на Шуменския театър, достойните за уважение и гордост успехи, които театърът е пожънал с изявите и инициативите си, част от които е и доайенът Стефан Сотиров, той заслужено бе удостоен през март 2006 година със званието “Почетен гражданин на Шумен”.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама