Кунева за преписвачите: Хванахме толкова, колкото камерите хванаха

15:54, 20 май 16 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След като три пъти обърка думата "изпитен" с "изборен" резултат, просветният министър Меглена Кунева даде подробности по провеждането на матурите и уточни, че на матурата по български език и литература са се явили 48 026 зрелостници, като били анулирани 36 работи. Днес, по втората задължителна матура пък били изпитвани 48 499 ученици.

На пресконференцията бяха показани клипчета от проведените матури, на които се вижда как ученици използват мобилните си телефон, за да преписват. Най-много преписвачи имало в София-град, следвани от областите Монтана и Кюстендил. 

"Преди един ден имаше въпроси за драконовските мерки и за това дали не са много, но от днес всъщност тенденцията е обратна - дали достатъчно проверяваме. В 8 часа стаите в училищата се затварят и от този момент нататък по наши мерки, които сме взели, не трябва да проникне никаква информация отвън и да няма достъп до интернет. След 8 ч в 654 училища се отварят въпросите с определена парола. В този момент всички имат въпросите и се раздават в 4200 изпитни зали", започна просветният министър. По думите й тези въпроси на практика били на разположение на всички, а оттам нататък каквато и да било тайна не могли да опазят. 

"Всички камери ще бъдат преглеждани до една", закани се Кунева и продължи, че чрез тях се помагало и затова успели нищо отвън по време на изпита да не попадне в класната стая. 

"Хранахме толкова, колкото камерите хванаха. Докато течеше изпитът, в МОН можехме да гледаме, както и навсякъде в инспекторатите. Мерките, които въведохме дадоха резултат, факт е. Направен е инвентарен списък на всички мерки и неблагополучия, които са ставали. Училищната стая е най-важната. Тази година бяхме по-добри от миналата. Ако сайтът е проблем, ще взема мерки", обеща образователният министър.

Тя представи и "тайният пакет" на МОН Красимир Стоянов, който ръководел екипа от по училищна сигурност. Той обясни, че нямало нито едно училище или зала, в която камера да не била включена. След постъпването на сигнала, група извършвала проверката. Всички стаи били маркирани с номер ред и номер зала. "Това е система за училищна безопасност, а не Биг брадър", уточни Стоянов.

Заместникът на Кунева - Диян Стаматов допълни, че от 2007 година до момента камерите не били актуализирани изобщо, а това било необходимо постоянно, тъй като е с превантивна стойност. 

"Има колеги учители, които са с проблем за провеждането на изпити. Ще бъдат санкционирани дисциплинарно. В сряда това са 18 случая на дребни прояви, които са свързани с опазване на информационната сигурност. Обадих се на повече от 10 колеги, за да насоча вниманието им към съответните изпитни проблеми. Още през септември ще променим формата на изпита и може би ще въведем модули", каза още Стаматов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама