Европа разгледа депото в Гарваново

15:56, 20 май 16 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Делегация, която включва двама представители на  дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия разгледа днес депото и завода за отпадъци край хасковското село Гарваново.

Регионалната система за управление на отпадъците регион Хасково Гарваново функционира от 2015 година. Изградено е по проект  по ОП“ Околна среда“ . Общата стойност на проекта е 28 418 074 лв. От тях близо 23 милиона са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, националното съфинасиране е над 4 милиона, а общините които използват системата Хасково Димитровград и Минерални участват със собствен принос от 1 463 488 лева.



Отпадъците от трите общини се третират в инсталация за сепариране, която ги разделя на пластмаса, стъкло, хартия и метал. Малките частици се използват за получаване на гориво. От зелените отпадъци се прави компост.

Отпадъците, които не могат да се рециклират се депонират и се покриват с почва, в клетките за депониране има система за отводняване, която отвежда инфилтрата в пречиствателна станция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама