Среща на работната група на ЕЛП за Централна и Източна Европа организира Българската левица в София

17:00, 20 май 16 / Политика 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 27 май ПП Българската левица (ПП БЛ) организира в София среща на работната група на Европейската лява партия за Централна и Източна Европа. Това съобщи представителят на ПП БЛ в Русе Мариян Димитров.

Събитието е израз на консолидирането на политическата сила в посочените региони. На него ще се обсъждат решенията, които предстои да бъдат взети на конгреса в Берлин през декември.

Те ще са насочени към подобряване на икономическото състояние в Централна и Източна Европа, ще са свързани и с мигрантския проблем. Ще бъдат обсъждани и други документи, касаещи ограничаването на натиска, който обикновеният човек търпи от неолибералния капитализъм.

На следващия ден – 28 май, ще бъде проведена международна конференция на тема „Алтернативи за лява политика“. Множество лектори от различни държави ще представят позициите си за решаването на проблемите пред обществата. Сред най-ухажваните говорещи е българката Костадинка Кунева, евродепутат от Сириза и специалист по профсъюзни въпроси и профсъюзни движения, каза Мариян Димитров. Тя ще изнесе доклад на тема „Профсъюзите и левицата – какъв е пътят напред“.

Благодарение на нейната дейност, през миналия месец Европейският парламент прие директива за домашните помощници, въпрос, който е актуален за българите в Гърция. Този документ легализира въпросния проблем, превръща го в легални трудовоправни отношения, които носят съответните обезщетения при болест, безработица, при пенсиониране и т.н.

Костадинка Кунева е била подкрепена от цялалата българска група евродепутати, без оглед на политическата им принадлежност, изтъкна Димитров.

Друг интересен лектор, според него, е Петър Волгин. Той ще изнесе доклад на тема „Обществените медии – последна преграда пред агресията на неолибералната догматика“.

За президентските избори ПП Българската левица ще издигне своя кандидатура. Засега не е ясно, дали ще е само на политическата сила или коалиционна. Търси се известна личност измежду преподавателските среди, като вече се обсъждат няколко човека. ПП БЛ обаче няма да се коалира с БСП или АБВ, а на втория тур няма да подкрепи кандидата на ГЕРБ.

В Русе също няма условия за съвместни действия между Българската левица и БСП, коментира още Мариян Димитров. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама