Президентът уважи празника на Морското училище. Отказа да говори

17:15, 20 май 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев беше гост на тържествата за отбелязването на 135-годишнината на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. Заедно с него беше и военният министър Николай Ненчев. Плевнелиев обаче отклони с усмивка въпросите на журналистите. Единствените две думи, които те чуха от него, бяха „Добър ден“. Държавният глава подмина в мълчание въпросите, свързани с изявлението му, че няма да се кандидатира отново за президент.

Той взе участие в брифинга на началника на ВВМУ проф. д.в.н. Боян Медникаров. Малко след това двамата откриха лаборатория за диагностика на замърсяване с нефтопродукти и контрол на корабни баластни води, финансирана по програмата „EEA Grants“. Финалът беше с тържествено събрание-концерт, на което президентът също присъства.

Междувременно почетен плакет и парични награди раздаде кметът на Варна Иван Портних във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. За принос в двустранното сътрудничество между флотската Алма матер и общината бяха отличени кап. I ранг доц. Калин Калинов - зам. началник по учебната и научната част, мичман Златомира Стойчева, курсант V курс по специалност военноморски комуникационни и радиотехнически системи, и Христо Стоянов, студент III курс по специалност корабни машини и механизми. Кметът Портних пък получи почетен плакет от началника на Морското училище комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Тържествата започнаха тази сутрин с откриване на барелеф на кап. І ранг Георги Антонов в Алеята на преподавателите във ВВМУ и с издигане на националния флаг. На тях присъстваха и областният управител Стоян Пасев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, народни представители, гости от чуждестранни военни академии и училища. След тържествения марш на представителни блокове беше проведено шествие, което приключи пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама