Над сто деца участват в престижен шахматен турнир в Добрич

17:35, 20 май 16 / Спорт 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Национална купа на България “Златна Добруджа”  за момчета и момичета до 8 и до 10  години и Шах класик Добрич 1 – open без ограничение по възраст и пол се провеждат от днес до 22 май в Добрич. Те са организирани от ЦСО – ШК Енергия 21 с цел  възраждане  шахматния  живот в  град Добрич.

Град Добрич за втора поредна година е избран  от Българската федерация по шах за  домакин  на състезание от такъв висок ранг. Това е оценка  и признание за дългогодишната дейност и работа на клуба, посочи м.с.  Тодор  Тодоров, председател ЦСО-ШК «Енергия 21». И допълни, че събитията са посветени на дейността на почетните граждани, недостижимите шахматни колоси м.с. Живко Кайкамджозов и г.м.Петко Петков. Провеждат се в две от залите на Международен колеж по туризъм и мениджмънт - предоставени за целта безвъзмездно. Всеки който иска, може  сам да види,  как и с какво умение  повече сто деца от София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Шумен, Добрич, Велико Търново, Силистра, Балчик, Тервел, Генерал Тошево, Шабла, Вълчи дол, както и от Румъния, Гърция и Испания дават всичко от себе си в името на древната велика игра, посочва Тодоров.

Сред участниците са носителите през 2015 г. на бронзов медал от световното първенство до 8 г.  по класически шахмат в Гърция  Диляна Иванова от Русе, най-малкия вицешампион по ускорен шахмат от Сърбия на Европа - Симеон Тодев от Пловдив, както и най-големите шахматни надежди  на нашия град до 12 години - държавния шампион по класически шахмат за 2016 г. Момчил Петков  и държавния вицешампион по ускорен шахмат Димитър Димитров и още други малки таланти.

„Шахматът е възприятие за ума на хората от една държава и от един град. Дълбоко вярвам и очаквам с Вашата силна  подкрепа,  тази национална проява  да стане традиционно събитие в  спортния календар на град Добрич“, посочва Тодоров.

Подробности за петте турнира  на двете шахматни прояви се публикуват в сайта на БФШ, ФИДЕ, в най-големия европейски шахматен портал www.chess-results, местни медии и специализирани списания.

       

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама