Търговище ще участва в нощта на музеите

17:57, 20 май 16 / Култура 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалният исторически музей в Търговище ще се включи в инициативата Европейска нощ на музеите. Проявите ще започнат утре вечер и ще продължат до 1 часа след полунощ.

От 19 часа пред Славейковото училище на посетителите ще бъде показано ретро ревю с дрехи от фондовете на музея. От 21 часа на същото място започва фолкролен спектакъл на Държавен куклен театър – Стара Загора.

В самото Славейково училище са подредени четири изложби. С колекцията от кристали и скъпоценни камъни гостува Националния  музей „Земята и Хората” - София, а местния музей ще покаже експозицията си "Град и панаир" и "Спомени от бригадирската младост". Изложба "Късчета търговищка история през погледа на художника Симеон Халачев" ще подреди Художествена галерия „Никола Маринов” – Търговище.

За малките посетители ще бъде подреден детски кът„Приказки с гайтан”. Тя включва демонстрация и занимания с гайтанджийката Миглена Терзиева , носител на наградата „Сребърна хлопка” в майсторска надпревара на Международния панаир на занаятите в Етъра през 2011 г.

В Археологическата експозиция също има какво да се види - емблематичното Кралевското златно съкровище, както и още една експозиция "Сребърни отблясъци от далечното минало". В Хаджи Ангеловата къща  е показана изложбата „Сребърният брат на Кралевското златно съкровище”, а в Свещаровата къща „Габровска сметка” на музея Дом на хумора и сатирата, "Зрънце Доброта” на Дневен център за възрастни хора с увреждания и  Дневен център за стари хора „ДАР”, както и постоянната експозиция „Икони и църковна утвар”.

Входът за всички изложби е безплатен. Същото важи и за празничния 24 май, като от музея обявиха, че от 9.30 до 13 часа ще са отворени за посещение Славейковото училище и Археологическата експозиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама